Speta: Inchiriere teren

Speta: Inchiriere teren

In ceea priveste inchiererea, concesionarea si alte proceduri similare, luam ca exemplu o societate comerciala platitoare de TVA, inregistrata in Romania, care inchiriaza un teren pentru o societate platitoare de TVA din Germania (parcare autocamioane).

Se va vedea astfel daca societatea romana va factura contravaloarea chiriei cu TVA, daca se aplica taxarea inversa si daca este scutita cu sau fara drept de deducere.

Inchirierea terenurilor este operatiune taxabila in ceea ce priveste TVA- conform art. 141 alin.2 lit e din Codul fiscal – exceptia de la pct.2, prevedere legala care o redam mai jos:
„(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada. Fac exceptie urmatoarele operatiuni:
1. operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;

2. inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;

3. inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile;

4. inchirierea seifurilor;”

Conform art. 133 alin.4 lit.a din Codul fiscal, si alin. 14 pct 2 – lit. r din normele metodologice de aplicare a codului fiscal, in cazul serviciilor legate de bunuri immobile, locul prestarii este dat de locul unde este situat bunul imobil.

„2) Serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum:
r) punerea la dispozitie de spatii de parcare;

Coroborand art. 141 alin. 2 lit epct 2 si art. 133 alin. 4 lit.a, alin. 14 pct 2 – lit. r din normele metodologice de aplicare a codului fiscal, tragem concluzia ca operatiunea de inchiriere a terenului destinat parcarii este operatiune taxabila in Romania, motiv pentru care veti emite o factura cu TVA de 24% catre firma din Germania.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 28 octombrie 2014

Leave a Reply