Speta: Inchiriere cladire si mobilier

Speta: Inchiriere cladire si mobilier

Avem o societate care are inchiriata o cladire de birouri, inclusiv mobilierul, in care isi desfasoara activitatea proprie. Stabilim daca bunurile inchiriate (cladirea si mobilierul) trebuie evidentiate extracontabil, precum si daca societatea trebuie sa intocmesca liste de inventariere la sfarsitul anului pentru aceste bunuri.

In contabilitate, bunurile inchiriate se vor inregistra extracontabil pe seama conturilor:
8031 – Imobilizari corporale luate cu chirie
8038 – Bunuri primite in adminstrare, concesiune si cu chirie
8039 – Alte valori in afara bilantului.

ORDINUL nr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii prevede la pct. 19 din anexa, urmatoarele:
19
(1) Bunurile existente in entitate si apartinand altor entitati (inchiriate, in leasing, in concesiune, in administrare, in custodie, primite in vederea vanzarii in regim de consignatie, spre prelucrare etc.) se inventariaza si se inscriu in liste de inventariere distincte. Listele de inventariere pentru aceste bunuri trebuie sa contina informatii cu privire la numarul si data actului de predare-primire si ale documentului de livrare, precum si alte informatii utile.

Listele de inventariere cuprinzand bunurile apartinand tertilor se trimit si persoanei fizice sau juridice, romane ori straine, dupa caz, careia ii apartin bunurile respective, in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la terminarea inventarierii, urmand ca proprietarul bunurilor sa comunice eventualele nepotriviri in termen de 5 zile lucratoare de la primirea listelor de inventariere.

In caz de nepotriviri, entitatea detinatoare este obligata sa clarifice situatia diferentelor respective si sa comunice constatarile sale persoanei fizice sau juridice careia ii apartin bunurile respective, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea sesizarii.

(2) Societatile de leasing trebuie sa solicite utilizatorilor furnizarea listelor de inventariere cu bunurile care fac obiectul contractelor de leasing. In baza datelor cuprinse in aceste liste, societatea de leasing poate calcula si inregistra ajustari pentru deprecierea imobilizarilor sau a creantelor imobilizate, dupa caz.

In cazul in care listele de inventariere nu sunt furnizate de catre locatar, societatea de leasing va putea constitui ajustari pentru deprecierea bunurilor respective, pe baza preturilor de piata disponibile la data inventarierii, tinand seama de caracteristicile bunului ce face obiectul leasingului (an de fabricatie, durata de viata).

Pentru verificarea exactitatii informatiilor primite, societatile de leasing pot intreprinde verificari faptice la locatari, potrivit procedurilor proprii.

(3) Pentru situatiile prevazute la prezentul punct, entitatile detinatoare ale bunurilor sunt obligate sa efectueze inventarierea si sa trimita spre confirmare listele de inventariere, dupa cum proprietarii acelor bunuri sunt obligati sa ceara confirmarea privind bunurile existente la terti. Neprimirea confirmarii privind bunurile existente la terti nu reprezinta confirmare tacita.”

Pentru bunurile inchiriate,societatea va efectua inventarierea acestora si le va inscrie in liste separate si le va transmite spre confirmare entitatii care le detine in proprietate in termen de 15 zile de la efectuarea inventarierii.
Totodata aceasta obligatie revine si entitatilor detinatoare de bunuri, societatea avand obligatia confirmarii acesteia.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 07 aprilie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor