Speta: Incasari in numerar de la un client extern

Speta: Incasari in numerar de la un client extern

Potrivit art. 2 din Regulamentul B.N.R. nr. 4/2005 privind regimul valutar, republicat operatiunile valutare curente si de capital, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).

Astfel, art. 4 din anexa nr. 1 la Regulament defineste operatiunile valutare – incasarile, platile, compensarile, transferurile, creditarile, precum si orice tranzactii exprimate in valute si care se pot efectua prin transfer bancar, in numerar, cu instrumente de plata sau prin orice alte modalitati de plata practicate de institutiile de credit in functie de natura operatiunii respective.

Conform pct 13 din HG 2185/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare „operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei.”

In concluzie, sumele incasate in valuta nu sunt plafonate.

Trebuie sa cunoasteti faptul ca, in conformitate cu prevederile Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile ulterioare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele trebuie raportate Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in cel mult 10 zile lucratoare de la data operatiunilor(art. 3 alin. 6, art. 8 lit. k  si art. 15 din Legea 656/2002).

In baza acestor raportari, Oficiul poate decide analizarea tranzactiei, in masura in care o considera suspecta, in conformitate cu medologia specifica in domeniu.

In cazul incasarilor prin banca, nu exista obligatia de raportare a sumelor incasate de la clienti sau alte persoane, banca avand obligatia de raportare catre ONPCSB.

In concluzie, puteti incasa in numerar in valuta neplafonat, de la un client extern, insa trebuie sa tineti cont si de prevederile Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 16 decembrie 2013

Leave a Reply