Speta: Incasare de la persoana fizica

Speta: Incasare de la persoana fizica

Avem o societate care vinde in sistem en-detail, cu utilizarea casei de marcat. Dorim sa vedem daca se pot incasa sume de la persoane fizice mai mari de 5.000 lei, pentru situatii in care se emite sau nu factura.

Conform prevederilor de la art. 4 alin. (1) – (3) din Legea 70/2015:

(1) Operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

(2) Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.

(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare – cumparare cu plata in rate, conform legii.”

Asadar, nu se poate incasa mai mult de 10.000 lei/zi de la o persoana fizica (care nu este Persoana fizica autorizata) si nici sa se fragmenteze incasarile, indiferent dacase emite factura sau nu.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 15 noiembrie 2016

 

Leave a Reply