Speta: Impozitul pe cladiri si teren

Speta: Impozitul pe cladiri si teren

In randurile de mai jos, analizam cazul unei societati care in 2004 a cumparat un teren cu hala de la un lichidator. Societatea nu s-a mai inregistrat de atunci ca platitor la taxe locale la primaria de care apartinea, unitatea fiind in alta localitate decit in cea in care exista sediul.

In aceasta perioada nu s-a primit de la serviciul de taxe locale a respectivei primarii nicio instiintare despre vreo impunere in acest sens.

Vom vedea astfel de cand se va plati impozit daca societatea se va inregistra in prezent.

Solutia consultantului:

In cazul cladirilor si terenurilor care au fost dobandite in cursul unui an, impozitul se datoreaza de catre persoana respectiva cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care cladirile si terenurile au fost dobandite, potrivit art. 254 si 259 din Codul fiscal.

Totusi, in speta trebuie tinut cont de perioada de prescriptie.

Astfel, potrivit, art. 91 din Codul de procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala.

Spre exemplu, pentru impozitul pe cladiri aferent anului 2008, termenul de prescriere a dreptului de a-l stabili incepe sa curga cu data de 1 ianuarie 2009 si se implineste la data de 31 decembrie 2013.

In concluzie, termenul de prescriere a dreptului de stabili obligatii fiscale, inclusiv impozit pe cladiri si pe teren, este de 5 ani, care incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala, respectiv in care se constituie baza de impunere care le genereaza. In cazul inregistrarii in cursul anului 2013 se va datora impozit incepand cu anul 2008.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 04 iulie 2013

Leave a Reply