Speta: Impozitare servicii electronice nerezident

Speta: Impozitare servicii electronice nerezident

In cazul de mai jos, o societate comerciala platitoare de TVA si inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari contracteaza un serviciu de inchiriere a unui server virtual de la o societatea rezidenta UE, cu cod valid de TVA pentru care primeste lunar o factura fara TVA.

Contractarea serviciului se face automat pe un site, fara interventie umana, punandu-se la dispozitie a unor date de logare imediat ce a fost efectuata plata serviciilor comandate(plata se face automat prin cardul societatii)

Stabilim daca, pentru acest tip de serviciu, societatea comerciala este obligata sa calculeze impozit pe veniturile nerezidentilor in cazul in care nu primeste un certificate de rezidenta din partea furnizorului resident in UE.

De asemenea, in cazul in care certificatul de rezidenta fiscala este primit de la furnizor, scanat pe e-mail, vom stabili in ce masura este valid daca se procedeaza la o traducere autorizata.

Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal
are ca obiect veniturile obtinute din Romania, insa art. 114 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile. Din analiza art. 115 din Codul fiscal se poate constata ca nu toate veniturile sunt impozabile in Romania. O serie de exceptii sunt prevazute la art. 115 alin. (1) lit. k) in sfera serviciilor prestate de catre nerezidenti in afara teritoriului Romaniei si anume serviciile care nu se incadreaza in unul dintre urmatoarele tipuri de servicii: management, consultanta in orice domeniu, marketing, asistenta tehnica, cercetare si proiectare in orice domeniu, reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate, servicii prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori.

Asadar, veniturile platite nerezidentilor pentru servicii furnizate pe cale electronica trebuie analizate din perspectiva incadrarii in sfera serviciilor impozabile prevazute la art. 115 alin. (1) lit. k) dar si de eventuala plasare a acestora in sfera veniturilor de natura redeventelor astfel cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 28, impozabile potrivit art. 115 alin. (1) lit. d).

In concluzie, in masura in care veniturile platite nerezidentului nu sunt impozabile in Romania ele nu vor face obiectul vreunei retineri de impozit nefiind necesara nici prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru aplicarea Conventiei pentru evitarea dublei impuneri. In acelasi timp, in cazul in care serviciul concret prestat de nerezident este impozabil fie ca un venit de natura redeventei fie in sfera serviciilor impozabile atunci venitul va face obiectul impozitului de 16 % prevazut la art. 116 alin. (2) lit. d), iar prezentarea certificatului de rezidenta fiscala va permite aplicarea dispozitiilor speciale ale Conventiilor de evitare a dublei impuneri in materia impozitarii veniturilor de natura redeventelor, respectiv in ceea ce priveste beneficiile intreprinderii care se impoziteaza doar in statul de rezidenta daca nu sunt obtinute in statul de sursa a venitului printr-un sediu permanent.

In cazul analizat consideram ca operatiunea de inchiriere a serverului virtual reprezinta un serviciu prestat de societatea nerezidenta care neregasindu-se printre enumerarea de la art. 115 alin. (1) lit. k) nu reprezinta venit impozabil in Romania asadar nu este necesara prezentarea certificatului de rezidenta fiscala.

Cu privirea intrebarea referitoare la forma certificatuluii de rezidenta fiscala trebuie subliniate prevederile art. 118 alin. (2) din Codul fiscal stabilesc de principiu cerintele pe care certificatul de certificatul de rezidenta fiscala este necesar sa le indeplineasca. Astfel, acesta trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.

De asemenea, prevederile pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a art. 118 statueaza ca pentru a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul sau de rezidenta, precum si de cele ale legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul beneficiar al veniturilor din Romania trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala din statul respectiv sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat.

In situatia concreta analizata deosebit de importante sunt prevederile alin. (2) ale pct. 13 din Normele metodologice. Potrivit acestora nerezidentii care sunt beneficiarii veniturilor din Romania vor depune la platitorul de venit originalul sau copia legalizata a certificatului de rezidenta fiscala, insotite de o traducere autorizata in limba romana. In situatia in care autoritatea competenta straina emite certificatul de rezidenta fiscala in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul certificatului de rezidenta fiscala avut in vedere pentru aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului veniturilor obtinute din Romania.

In concluzie, in raport cu necesitatea prezentarii in original a certificatului mentionat mai sus consideram ca o copie scanata transmisa electronic nu indeplineste cerintele legale neputand determina aplicarea convetiei pentru evitarea dublei impuneri.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 04 mai 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor