Speta: Impozit micro asupra venit din anulare provizion

Speta: Impozit micro asupra venit din anulare provizion

O societate a constituit provizioane cand era platitoare de impozit pe profit. Firma trece la platitor de impozit pe microintreprindere. Veniturile rezultate in urma anularii provizionului constituit in perioada in care era platitoare de impozit pe profit se impoziteaza cu cota de 1% (societatea are 2 angajati)?

Potrivit art. 53 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, din baza de impozitare a impozitului pe veniturile
microintreprinderilor se scad veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite inperioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Constituirea unui provizion se reflecta in contabilitate printr-o cheltuiala, anularea provizionului se
inregistreaza in contabilitate ca venit.

Daca la constituirea provizionului erati platitori de impozit pe profit si ati dedus integral/partial
cheltuiala la calculul rezultatului fiscal, reluarea venitului la momentul anularii acestui provizion va fi impozabil integral/partial.

De exemplu, in 2017 s-a constituit un provizion de 1.000 lei, deductibil 30%. Cand se anuleaza provizionul, se reia la venituri intreaga suma de 1.000 lei, dar numai 30% este impozabil pentru ca s-a dedus la calculul impozitului pe profit in 2017 30% din cheltuiala.

Daca in 2017 s-a constituit un provizion nedeductibil fiscal, la momentul anularii venitul obtinut se
scade din baza de impozitare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

In concluzie, venitul obtinut la anularea provizionului se scade din baza de impozitare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor daca la momentul constituirii provizionului societatea nu a dedus cheltuiala sau daca societatea era microintreprindere.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 17 mai 2018

Leave a Reply