Speta: Impozit declarat eronat

Speta: Impozit declarat eronat

In speta de azi avem o companie pentru care anul financiar se incheie la 30 septembrie. Aplica impozit pe profit cu plati si calcul trimestrial. S-a cerut si schimbarea anului fiscal pentru 30 Septembrie. Dat fiind primul an de aplicare, acesta este compus din 21 de luni, respectiv din 1 Ianuarie 2014- Septembrie 2015.

In ceea ce priveste rectificarea declaratiei 100 pentru unul dintre trimestrele intermediare, stabilim cum procedam daca ulterior depunerii acesteia s-a identificat un venit suplimentar aferent trimestrului ptr care s-a depus deja D100.

De exemplu, pentru septembrie 2014, s-a calculat si declarat la data de 25 octombrie suma de 5000 RON ca impozit pe profit aferent perioadei ianuarie – septembrie 2014. Insa in luna noiembrie s-a constatat un venit suplimentar aferent perioadei ianuarie – septembrie 2014. Acest venit suplimentar din punct de vedere contabil a fost raportat in balanta lunii septembrie 2014.

Ar trebui compania sa rectifice D100 aferenta lunii septembrie 2014 in cea ce priveste impozitul pe profit sau este corect raportatea impactului la urmatorul trimestru, respectiv prin declaratia 100 a lunii decembrie 2014?

Anul financiar diferit de anul calendaristic este relevant numai pentru Situatiile financiare.

Perioada de calcul si declarare a impozitului pe profit ramane trimestrul. Venitul suplimentar descoperit de societate are impact asupra impozitului calculat la luna Septembrie 2014. Astfel va trebui sa se rectifice declaratia 100 aferenta lunii Septembrie, deoarece impozitul devine scadent la 25 Octombrie. Dat fiind ca trebuia sa se declare si sa se plateasca un impozit mai mare, vi se vor calcula dobanzi pentru perioada 25 Octombrie – data platii diferentei.

Daca nu se rectifica D100 aferenta lunii Septembrie si se declara venitul in trimestrul IV, este privat statul de accesoriile care i se cuvin pentru ca societatea a declarat o suma mai mica la Septembrie.

Un eventual control va descoperi acest lucru deoarece venitul figureaza in Balanta la Septembrie si se va cauta acest venit in Registrul de evidenta fiscala si declaratia intocmita pe baza acestuia.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 12 mai 2015

Leave a Reply