Speta: Implicatii fiscale aport nerezident

Speta: Implicatii fiscale aport nerezident

Se va stabili ce implicatii fiscale insotesc situatia unei firme romanesti cu capital integral olandez care solicita un aport numerar prin banca pentru buna desfasurare a activitatii (plati furnizori) patronului strain care e persoana juridica.

In practica, aporturile asociatilor lasate temporar la dispozitia societatii pentru buna desfasurare a activitatii, sunt tratate ca  imprumuturi.

Astfel,  pentru incasarea  acestor aporturi  de la societatea nerezidenta ar trebui incheiat un contract intre parti si va recomandam sa aveti in vedere prevederile de la art. 2158 – 2170 din Codul civil, ce reglementeaza formatul contractului de imprumut.

Potrivit acestor prevederi ca si  elementele minimale ale unui contract de imprumut sunt:

– identitatea partilor;
– valoarea imprumutului si moneda in care se acorda;
– procentul de dobanda, modul si forma de plata a acesteia, in cazul in care imprumutul este cu dobanda;
– perioada de acordare a imprumutului;
– durata imprumutului;
– procedura de restituire;
– garantii solicitate, daca exista;
– alte clauze privind modul de finalizare a contractului.

In situatia in care termenul de restituire este mai mare de  un an , contractul  trebuie declarat  la BNR in conformitate cu prevederile  art. 64 alin. (1)  din Regulamentul nr. 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei potrivit caruia persoanele juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung au obligatia sa notifice operatiunile respective prin transmiterea la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica a formularului F1 „Notificare la Banca Nationala a Romaniei”, prevazut in anexa nr. VI.1, si a formularului F2 „Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane”, prevazut in anexa nr. VI.2, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului.
 
In privinta implicatiilor fiscale:

In situatia in care prin contractual de imprumut se percepe dobanda atunci  intervin  implicatii fiscal din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor cu dobanda si al impozitului pe veniturile obtinute din dobanda  de catre nerezidenti, impozit ce trebuie retinut de catre societate,  astfel:

– pentru  deductibilitatea cheltuielilor cu dobanziile platite de catre societate pentru imprumuturile cu termen de rambursare peste un an trebuie avute in vedere regulile prevazute la art. 23 din  Codul fiscal (nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta actualizata prin hotarari ale guvernului, calcul grad de indatorare, cheltuielile din diferentele de curs valutar in situatia depasirii veniturile din diferenta de curs valutar).

-impozitul  pe veniturile obtinute din dobanzi de catre nerezidenti in baza  prevederilor art.115 alin.( 1)  lit. b) , art. 116 alin. (1)  lit. d si alin. (4)  din  Codul fiscal, coroborate cu prevederile art.117 lit. j) respectiv  dispozitiile din conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu tara de rezidenta a asociatului,  daca nerezidentul prezinta certificatul de rezidenta fiscala, conform art. 118 din  Codul fiscal.

In situatia in care nu se percepe dobanda iar imprumutul este restituit in termenul de un an , nu sunt implicatii fiscale.

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 24 iunie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor