Speta: Imobilizare productie proprie

Speta: Imobilizare productie proprie

Avem cazul in care reprezentantul unei societati si angajatii sai au montat, in productie proprie, pavele in curta sediului. Exista factura de achizitie pavele, dar nu si pentru montarea pavelelor. Mai trebuie mentionat ca reprezentantul societatii care nu are calitate de angajat.

Care sunt documentele justificative pentru majorarea in contabilitate a drumurilor si a platformelor inregistrate in mijloace fixe?

In cazul de fata se va aloca o cota parte din cheltuielile salariale ale angajatilor in valoarea mijloacelor fixe (s-a mentionat ca si angajatii au montat aceste pavele, nu numai reprezentantul societatii).

Asadar, valoarea mijlocului fix va fi compusa din valoarea de achizitie a materialelor (factura de pavele), alocarea cheltuielilor cu manopera si contributii sociale aferente salariatilor care au participat la montarea lor (calculata in functie de salariul fiecaruia proportional cu timpul alocat acestei activitati), valoarea altor materiale consumabile (nisip, pietris,etc.), valoarea utilitatilor consumate (energie, apa).

Ca si documente justificative se vor intocmi bonuri de consum pentru materialele consumate, un calcul al orelor /timp de munca efectiv alocat acestei activitati – intocmind astfel un deviz de cheltuieli /situatie de lucrari semnata de reprezentantul societatii.

La finalizarea lucrarilor de pavare se va intocmi un proces verbal de receptie – document care sta la baza inregistrarii in evidenta contabila a imobilizarii.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 13 ianuarie 2016

Leave a Reply