Speta: Grad de indatorare negativ

Speta: Grad de indatorare negativ

In speta de mai jos se va oferi o solutie pentru o societate care a avut gradul de indatorare negativ, acumuland o suma mare a cheltuielilor din diferenta de curs si dobanda nedeductibile, dar de reportat pentru perioada urmatoare, in prezent fiind achitate acele credite si dobanzi aferente. Se va stabili astfel daca la calculul impozitului pe profit se poate tine cont de acele sume, indiferent de valoarea gradului de indatorare sau daca valoarea lui va fi negativa.

Gradul de indatorare se calculeaza pentru fiecare perioada pentru care se determina impozitul pe profit (trimestru/an). In conformitate cu prevederile pct. 67 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, in vederea determinarii impozitului pe profit, gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre media capitalului imprumutat si media capitalului propriu. Pentru calculul acestor medii se folosesc valorile existente la inceputul anului si la sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.

a) daca gradul de indatorare este mai mic decat 3, cheltuielile sunt deductibile in anul in care au fost inregistrate;

b) daca gradul de indatorare este mai mare decat 3 sau capitalurile proprii sunt negative, atunci aceste cheltuieli sunt nedeductibile in exercitiul in care au fost inregistrate, insa se pot reporta in perioada fiscala urmatoare si se pot deduce cand gradul de indatorare este mai mic decat 3.

Aceasta reportare a cheltuielii cu dobanzii se realizeaza prin intermediul declaratiei anuale de impozit pe profit 101. In perioada de raportare in care capitalul propriu devine pozitiv si gradul de indatorare este egal sau mai mic decat trei, sumele care nu au fost recunoscute si au fost reportate sunt considerate cheltuieli deductibile.

In perioada de raportare in care capitalul propriu devine pozitiv si gradul de indatorare este egal sau mai mic decat trei, sumele care nu au fost recunoscute si au fost reportate sunt considerate cheltuieli deductibile.

Prin urmare, daca gradul de indatorare este mai mare decat trei sau negativ, atunci cheltuielile cu dobanzile si pierderea neta de curs valutar stabilita la randul 32 din declaratia 101 vor fi in continuare nedeductibile, iar suma cheltuielilor cu dobanzile si cu pierderea neta din diferente de curs valutar in perioada de calcul al impozitului pe profit, este nedeductibila urmand sa se reporteze in perioada urmatoare, devenind subiect al limitarii prevazute la art. 23 alin. (1) din Codul fiscal pentru perioada in care se reporteaza; iar daca gradul de indatorare este pozitiv si mai mic sau egal cu trei, atunci aceste cheltuieli vor fi deductibile.

In concluzie, numai atunci cand valoarea gradului de indatorare este intre zero si trei se va tine cont de acele sume la calculul impozitului pe profit.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 03 noiembrie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor