Speta: Facturi din anii precedenti neinregistrate

Speta: Facturi din anii precedenti neinregistrate

Avem o societate care este platitoare de impozit pe profit si TVA. La preluarea unei companii, s-a constatat ca n-au fost inregistrate niste facturi marfa NON-UE aferente an 2013 si noua conducere doreste inregistrarea lor. S-a facut reconciliere cu furnizorul respectiv si au rezultat sume de peste 100.000 euro. Stocul e zero.

Vom vedea daca se pot inregistra aceste marfuri acum pe baza de facturi, precum si care sunt notele contabile si respectiv cadrul legal/fiscal al acestor tranzactii.

Potrivit punctelor 65 si 67 din OMFP 1802/2014, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor, iar erorile aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”)

Prin urmare, facturile omise se pot inregistra acum.
Totusi, problema este mai mare. S-a mentionat ca stocul este acum zero. Asta inseamna ca marfurile au fost vandute. Trebuie sa se analizeze situatia si sa se vada cum au fost vandute aceste marfuri, daca s-a inregistrat venitul si/sau tva-ul aferent vanzarii sau de ce nu s-a constatat la momentul vanzarii lipsa acestora. In functie de concluziile la care se va ajunge se pot determina si efectele fiscale, potrivit reglementarilor din Codul fiscal.

Nota: Inregistrarea unui stoc de marfuri acum, stoc 0 conform inventarierii, ar genera si o cheltuiala cu marfuri (in contul 117), pentru care nu aveti document justificativ daca nu identificati momentul vanzarii acestora. Daca este numai o eroare, marfurile recunoscute acum ar genera o cheltuiala in exercitiul financiar la care se refera. Veti reface declaratiile de impozit pe profit afectate si va rezulta impozit platit in plus.

371 = 401
1174 = 371

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 12 octombrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor