Speta: Factura evidentiata cu intarziere

Speta: Factura evidentiata cu intarziere

Stabilim cum se inregistreaza in contabilitate o factura primita de la un furnizor avand data emiterii anul 2014, cand factura a ajuns la contabilitate abia in 2015, in conditiile in care in 2014 firma care a primit factura de la furnizor nu era platitoare de TVA si acum este, iar factura furnizorului reprezinta marfuri la care se face receptie pentru vanzarea lor ulterioara (comert cu amanuntul).

La receptia marfurilor, in 2014, s-a inregistrat:

371 = 408, dat fiind ca nu se putea detine in gestiune marfuri nereceptionate, chiar daca acestea erau insotite numai de Aviz de insotire a marfii.

La primirea facturii in 2015 , factura emisa in 2014, veti inregistra : 401 = 408.

Daca marfa a fost insotita numai de Avizul de insotire a marfurilor (fara TVA) se va include acum TVA in costul marfurilor : 371 = 401.
Practic este vorba despre corectarea unei erori contabile : omiterea (absenta) facturii in 2014.

Dat fiind ca la vremea respectiva societatea nu era platitoare de TVA , s-a introdus TVA (sau se introduce acum daca la acea vreme nu se cunostea) in valoarea 371 ,TVA care era o taxa nerecuperabila pentru societate atunci, iar acest aspect nu se schimba numai pentru ca se inregistreaza in alt an.

Nefiind platitori de TVA nu se depunea 394, deci nu trebuie sa se rectifice declaratia aferenta perioadei respective.

In decontul de TVA se va trece suma la randul de regularizari ca pe o achizitie fara TVA (cu TVA inclus in valoarea marfurilor). Corectarea erorii contabile se va explica in Notele la bilant.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 03 noiembrie 2015

Leave a Reply