Speta: Drepturi de autor
In cazul urmator, se obtin venituri prin plata drepturilor de autor catre o persoana care lucreaza ca textier (independent), avand insa si calitatea de salariat la o societate.
Ce obligatii fiscale si declarative are persoana respectiv pentru suma incasata, dat fiind faptul ca e o persoana fizica, nu persoana fizica autorizata si nici societate.
Intelegem ca veniturile obtinute se incadreaza la venituri din drepturi de proprietate intelectuala, fiind venituri obtinute din difuzarea /cesiunea drepturilor de autor pentru piesa respectiva.
Veniturile obtinute din valorificarea drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor sunt venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
In conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.
Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
-retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2 din Codul fiscal.
-stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
Asadar, regula este ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale.
Art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, NU datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1).
Asadar, daca o persoana realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj sau este asigurata in sistemul public de pensii, in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, sau are calitatea de pensionar al acestor sisteme, NU datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala.
Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
In ceea ce priveste exceptiile de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate art. 296 indice 23 alin. (2) din Codul fiscal, prevede ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala NU datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e).
Prin urmare, persoana care realizeaza venituri din drepturi de autor NU datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca realizeaza concomitent si venituri din salarii;
Veniturile din drepturi de propietate intelectuala cu retinere la sursa se declara de platitorul venitului in fomularul 112 „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.
Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205).
In concluzie pentru persoanele care obtin venituri din salarii se va retine numai impozitul pe venit in cota de 10% sau 16% in functie de optiunea persoanei fizice iar pentru liber profesionisti pe langa acest impozit pe venit veti retine si CAS ( in cazul in care nu sunt asigurati la sistemul de pensii).
Astfel, in cazul prezentat platitorul de venit trebuia sa retina la sursa numai impozit pe venit de 10% sau 16%.
In cazul in care impozitul retinut este de 10%, va trebui sa se depuna declaratia 200 privind venitul realizat pana la data de 25 mai 2016. Diferenta de impozit datorata se va calcula prin deducerea din venitul brut unei cote forfetare de cheltuieli de 20% conform art. 50 lit.a din Codul fiscal. In urma depunerii Declaratiei 200 de catre beneficiarul de venit, autoritatea fiscala va emite Decizia de impunere finala prin care se determina diferentele de plata sau de restituit.
In cazul in care platitorul de venit retine la sursa impozitul final de 16%, beneficiarului de venit nu ii mai revine nicio o obligatie de declarare si plata.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 01 iulie 2015