Speta: Dosar preturi de transfer
O societate a finantat o alta societate la care are 1.6% participatii. Banii au fost virati pentru sustinerea activitatii cu termen de rambursare peste doi ani si fara dobanda. Pentru aceasta tranzactie financiara trebuie completat/intocmit Dosarul preturilor de transfer? Cum procedam daca participatiile sunt 25%?
Alin. (2) al art. 11 din Codul fiscal precizeaza faptul ca in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.In acest sens urmeaza a fi avute in vedere metodele de stabilire a pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate utilizate de catre organele fiscale detaliate la pct. 22 – 41 din Normele metodologice de aplicare a art. 11 alin. (2) din Codul fiscal. Asadar, existenta unui pret de piata pentru serviciile prestate de catre soceitatea nerezidenta afiliata este fundamental pentru asigurarea stabilitatii consecintelor fiscale ale tranzactiei.
Criteriile de afiliere intre doua persoane sunt detaliate in cadrul art. 7 pct. 21 din Codul fiscal si asa cum subliniati si dvs in intrebare sunt determinate de existenta unei participatii de minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica.
In acest sens, in perspectiva controlului fiscal trebuie avute in vedere prevederile de art. 79 (2) din Codul de procedura fiscala potrivit careia in vederea stabilirii preturilor de transfer, contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia ca, la solicitarea organului fiscal competent, sa intocmeasca si sa prezinte, in termenele stabilite de acesta, dosarul preturilor de transfer al carui continut este stabilit in OPANAF nr. 222/2008.
Avand in vedere reglementarile de mai sus, constituirea dosarului nu este obligatorie ca urmare a efectuarii operatiunii ci va putea doar fi solicitata de catre organele de inspectie fiscal in cadrul termenelor de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale in situatia in care acestea apreciaza necesar, in urma analizei prealabile a pretului tranzactiei.
Luand in considerare ca realizarea acestuia este o operatiune complexa, in special in identificarea unor preturi practicate pentru servicii similare, poate fi avuta in vedere pregatirea constituirii dosarul preturilor de transfer inca de la data pregatirii tranzactiei sau, mai mult, pentru a asigura deplina stabilitate a operatiunii poate fi initiata procedura obtinerii de la ANAF a unui acord de pret in avans in conditiile art. 42 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
Asadar, consideram ca in cazul in care nu sunt indeplinite criteriile de afiliere dintre imprumutat si imprumutator nu poate fi solicitat dosarul preturilor de transfer prevazut de art. 79 (2) din Codul de procedura fiscala deoarece nu sunt indeplinite conditiile privind raporturile dintre parti. Cu toate acestea, operatiunea poate fi supusa analizei din perspectiva prevederilor art. 11 din Codul fiscal de catre organele fiscale.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 14 august 2015