Speta: Deturnare bani atacuri informatice
Avem situatia in care o societate a fost victima unor atacuri informatice astfel ca in urma unor emailuri primite prin care li se comunica schimbarea contului IBAN, s-a efectuat o plata externa prin banca intr-un alt cont decat cel al beneficiarului real. Cazul este anchetat de politia informatica, dar sumele sunt de nerecuperat. Stabilim cum se inregistreaza aceasta pierdere, precum si daca este deductibila.
Deoarece suma de bani a iesit din patrimoniul societatii, dar obligatia fata de partenerul extern a ramas neachitata, societatea trebuie sa inregistreze acest lucru prin formula contabila 473 „Decontari din operatiuni in curs de clarificare” = 5124 „Conturi la banci in valuta” si, totodata, sa constituie un provizion pana la primirea unui raspuns definitiv din partea organelor judiciare competente prin formula contabila 6812 „Cheltuieli de exploatare privind provizioanele” = 1511 „Provizioane pentru litigii”, provizionul este nedeductibil fiscal, nefiind prevazut la art. 26 din Codul fiscal, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. 3 lit. g din Codul fiscal.
Dupa primirea raspunsului definitiv provizionul se va relua la venituri, care vor fi neimpozabile in temeiul art. 23 lit. d din Codul fiscal prin formula contabila 1511 „Provizioane pentru litigii” = 7812 „Venituri din provizioane” si se va inchide operatiunea pe cheltuieli cu formula contabila 6588 „Alte cheltuieli de exploatare” = 473 „Decontari din operatiuni in curs de clarificare”.
Aceste ultime cheltuieli sunt nedeductibile fiscal pe considerentul prevederilor art. 25 alin. 1 din Codul fiscal conform carora pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
Este de mentionat ca situatia expusa nu se regaseste reglementata ca atare in prevederile noului Cod fiscal, care se refera doar la stocuri sau mijloace fixe amortizabile lipsa in gestiune. Contravaloarea acestor bunuri, in masura in care devin lipsa in gestiune in urma unor furturi este deductibila doar in situatia in care exista contracte de asigurare pentru ele conform art. 25 alin. 4 lit. c pct. 2 din Codul fiscal.
In mod similar s-ar putea sustine ca si banii „furati” ar fi o cheltuiala deductibila, in masura in care societatea ar putea face dovada ca a luat toate masurile posibile pentru a se proteja de astfel de atacuri informatice (contracte de asistenta antivirus, achizitie de programe anti-phishing etc.). Totusi, este foarte putin probabil ca la un eventual control fiscal organele de inspectie fiscala sa recunoasca deductibilitatea cheltuielilor inregistrate la inchiderea operatiunii.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 22 iunie 2016