Speta: Depasire plafon TVA?

Speta: Depasire plafon TVA?

In cazul urmator, o societate neinregistrata in scopuri de TVA a depasit plafonul in octombrie 2013. Societatea nu a facut niciun demers de inregistrare in scopuri de TVA. Ulterior se constata ca in luna octombrie 2013 a inregistrat din eroare o factura de iesire in suma de 7000.00 ron (are fisa de cont de la clientul extern si nici acesta nu are inregistrata aceasta factura in contabilitate).

In cazul in care se rectifica declaratia 101 prin diminuarea veniturilor cu suma de 7000.00 ron, astfel cifra de afaceri fiind sub plafonul de depasire, vom vedea daca societatea mai are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA.

In opinia noastra, pentru a nu corecta si rectifica decalartiile va trebui intai sa justificati si sa dovediti faptul ca factura emisa in suma de 7000 lei nu a fost aferenta unei livrari de bunuri si /sau prestari de servicii, respectiv ca nu a generat tranzactii.

Practic daca tranzactia nu a avut loc, atunci ar fi trebuit ca  fie sa  clientul sa va trimita o nota / o adresa prin care sa nu accepte factura si implicit sa va trimita factura spre anulare, fie sa nu fi trimis deloc factura la client.

Oricum o corespondenta cu clientul respectiv trebuie sa existe iar factura intocmita eronat trebuie anulata.

Numai in conditiile in care se dovedeste ca prestarea /livrarea nu a avut loc, numai atunci puteti anula factura respectiva si corecta declaratia fiscala 101.

In evidenta contabila, va trebui sa stornati factura respectiva prin intermediul contului 1174 (credit) si in cazul in care suma de 7000 lei era cea care conducea la depasirea plafonului de TVA, consideram ca societatea nu avea obligatia inregistrarii in scop de TVA.

Sursa: infoTVA.ro

Data aparitiei: 07 octombrie 2014

Leave a Reply