Speta: Depasire plafon cheltuieli protocol

Speta: Depasire plafon cheltuieli protocol

Dorim sa stabilim daca trebuie intocmita autofactura pentru cheltuielile de protocol (mese servite administrator sau angajati) care sunt tratate ca nedeductibile din punct de vedere fiscal, in conditiile in care nu se poate ca au fost efectuate in scopul activitatii economice si nu se exercita drept deducere TVA la data inregistrarii facturii.

Depasirea plafonului de 2% privind cheltuielile de protocol constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele.

Pentru colectarea TVA se emite autofactura, o singura data pe an, in anul imediat urmator inregistrarii cheltuielilor de protocol. Autofactura se emite in perioada fiscala de intocmire a situatiilor financiare anuale cand se determina incadrarea in plafoanele privind protocolul si sponsorizare, etapa considerata fapt generator al TVA. Autofactura astfel emisa, inregistrata in evidenta contabila, se inregistreaza si in evidenta fiscala intocmita in baza jurnalului pentru vanzari completat pentru perioada in care se depune sau trebuie sa se depuna situatiile financiare anuale.

Autofactura pentru depasirea plafonului de protocol si de sponsorizare cuprinde urmatoarele informatii:

– numarul de ordine;
– data emiterii facturii;
– la rubrica furnizor si rubrica cumparator: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care a inregistrat depasirea plafonului;

– la rubrica denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se inscrie doar mentiunea „depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat” fara a se prezenta alte detalii cu privire la natura bunurilor acordate gratuit.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 10 februarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor