Speta: Defecte calitative livrare intracomunitara

Speta: Defecte calitative livrare intracomunitara

O societate inregistrata in scopuri de TVA in Romania livreaza produse finite unui client inregistrat in scopuri de TVA in Germania. Acesta efectueaza in Germania masuratori si servicii de calitate pentru aceste produse si se constata ca o parte din produse nu sunt conforme cu cerintele clientului.

De aceea acesta emite debit note cu referire la serviciile prestate, ei considerand aceasta valoare ca un discount.

Acest debit note se poate considera ca un storno la valoarea produselor livrate de catre societatea din Romania sau este o achizite de servicii efectuate pe teritoriul Germaniei, dar pentru care nu exista factura de servicii, ci doar acest debit note?

Pe ce cont ar fi corect sa se inregistreze acest debit note?

Acest debit note trebuie sa reflecte cu fidelitate tranzactia, respectiv va fi considerat ca o reducere comerciala de pret generata de existenta unor defecte calitative, cunoscuta sub denumirea de rabat.

In principiu, aceasta reducere comerciala trebuia evidentiata de societate prin emiterea unei facturi de stornare, conform art. 159 alin. (2) din Codul fiscal.

Prevederile de la art. 155 alin. (17) din Codul fiscal permit insa in unele cazuri punctuale, cu respectarea unor conditii, ca factura sa poata fi emisa si de beneficiar in numele furnizorului, procedura de altfel foarte des intalnita si in Romania in cazul societatilor cu distributie catre hipermarketuri cand acestea din urma emit facturi de stornare in numele furnizorului.

Avand in vedere acest context, consideram ca trebuie sa existe o corespondenta scrisa cu beneficiarul din Germania prin care societatile sa se puna de acord pentru aplicarea aceluiasi tratament fiscal si contabil, respectiv tratarea facturii ca o reducere de pret pentru defecte calitative.

In acest sens, articolele contabile sunt:

709 „Cheltuieli cu reduceri comerciale acordate” = 4111 „Clienti” respectiv
4426 „TVA deductibila” = 4427 „TVA colectata” cu suma in minus (storno taxare inversa) aferenta reducerii de pret.

Aceasta tranzactie va fi declarata in decontul de TVA la randul 1 ca o reducere a livrarii de bunuri initiale, situatie aplicabila si declaratiei 390, reducere a bazei impozabile pentru o livrare intracomunitara de bunuri.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 08 iunie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor