Speta: Deductibilitatea cotizatiei platite catre o organizatie

Speta: Deductibilitatea cotizatiei platite catre o organizatie

O societate comerciala este membra a unei organizatii. Organizatia are urmatoarele activitati de interes public: incheie contracte de prestari servicii de irigatii potrivit Legii 138/2004, pentru terenurile aflate in teritoriul sau.

Organizatia stabileste o suma care trebuie platita de fiecare membru,  denumita cotizatie- sume cu care achita serviciile prestate de terti. Cotizatia se stabileste astfel: 100 ha*100 lei/ha =10.000 lei an.

Societatea comerciala, membra, detine o anumita suprafata de teren in acest teritoriu, avand obligatia sa achite contributia anuala.

Vom stabili daca veniturile obtinute de organizatie sunt considerate ca fiind impozabile si daca acele cotizatii platite de societatea membra pot fi considerate cheltuieli deductbile.

Din situatia prezentata rezulta ca valoarea cotizatiei achitate de catre fiecare membru  reprezinta in fapt contravaloarea unui serviciu din sfera de aplicare a TVA.  In acest caz, pentru serviciile prestate in beneficiul membrilor sai,  organizatia dobandeste calitatea de persoana impozabila din punctul de vedere al TVA,  obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA daca realizeaza o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei/an. In opinia mea, serviciile prestate de organizatie pentru membri sai nu se incadreaza in categoria  operatiunilor  scutite fara drept de deducere a TVA conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit.   k) din Codul fiscal ” (1) Urmatoarele operatiuni de interes general sunt scutite de taxa: ……k) prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta;”.

In acest sens, am in vedere faptul ca organizatia realizeaza servicii pentru care incaseaza tarife conform prederilor art. 8 lit. d) din legea nr. 138 din 27 aprilie 2004, republicata Legea imbunatatirilor funciare  ” In realizarea activitatilor de interes public, organizatiile au urmatoarele atributii:

a) incheie contracte de prestari de servicii de imbunatatiri funciare potrivit prevederilor prezentei legi;
b) presteaza servicii de imbunatatiri funciare catre membrii sai;
c) livreaza apa pentru irigatii sau presteaza alte servicii de imbunatatiri funciare, pe baza de contract potrivit prevederilor prezentei legi, persoanelor care nu sunt membri ai organizatiei si care detin in proprietate sau folosinta terenuri situate pe teritoriul organizatiei;
d) incaseaza tarife pentru serviciile prestate de la membrii organizatiei si de la persoanele care nu sunt membri, in vederea acoperirii costurilor acestor servicii;”.

Practic, prin realizarea activitatilor de interes public, organizatia dobandeste calitatea de cumparator revanzator al serviciilor de udare a terenurilor agricole. In acest context, se retine faptul ca  serviciile prestate de terti in folosul organizatiei reprezinta pentru organizatie o achizitie de servicii, refacturate ulterior membrilor sai,  cu plata.  Astfel, organizatia realizeaza operatiuni impozabile deoarece serviciile sunt prestate cu plata, indifferent de denumirea acesteia: cotizatie, tarif, etc.   In acest context, am in vedere ca, pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, operatiunea trebuie sa indeplineasca patru conditii cumulative mentionate la articolul 126, alineatul 1:

–    operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o  prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
–    locul de livrare a bunurilor sau de  prestare a serviciilor sa fie considerat  in Romania,  conform articolului 132 sau 133;
–    livrarea bunurilor sau prestarea serviciului  sa fie realizata de o  persoana impozabila care  actioneaza ca atare;
–   livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie  rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;

Pentru activitatea economica desfasurata in calitate de persoana impozabila, organizatia este  obligata sa organizeze evidenta fiscala a operatiunilor din sfera de aplicare a TVA.

Datorita faptului ca serviciile prestate de organizatie sunt efectuate cu plata, valoarea acestora reprezinta venituri care se supun impozitului pe profit conform prevederilor art. 18 alin.  (3) ” Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevazuta la alin. (2). Organizatiile prevazute in prezentul alineat datoreaza impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele prevazute la alin. (2) sau in prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, dupa caz.”.

In situatia in care societatea comerciala obtine venituri impozabile din exploatarea terenurilor aduse in cadrul organizatiei, cheltuielile cu tarifele achitate sub forma unor cotizatii anuale sunt deductibile la determinarea profitului impozabil conform prevederilor art. 21 alin. (1) din Codul fiscal „Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.”

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 17 aprilie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor