Speta: Deductibilitate cheltuieli reevaluare imobilizari

Speta: Deductibilitate cheltuieli reevaluare imobilizari

Pentru mijloacele fixe amortizabile atat amortizarea fiscala, cat si castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea, ori din scoaterea din functiune a mijloacelor fixe, se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora.

Pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri valoarea fiscala este definita la art. 7 alin. (1) pct. 44 din Codul fiscal ca fiind „c) costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz – pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri. In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii. In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz. In situatia reevaluarii terenurilor care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie sau sub valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala este costul de achizitie sau valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.”

In cazul entitatilor platitoare de impozit pe profit care utilizeaza metoda reevaluarii Codul fiscal include in categoria cheltuielilor nedeductibile cheltuielile din reevaluarea imobilizarilor necorporale/mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari efectuate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora.

Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabilesc urmatorul tratament contabil in situatia in care rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete:

– atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) se inregistreaza o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, in contul 655 – Cheltuieli din reevaluarea imobilizarilor corporale;

– atunci cand in rezerva din reevaluare este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) se inregistreaza o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului „Capital si rezerve”, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.

In concluzie, cheltuielile astfel inregistrate in contul 655 sunt considerate cheltuieli nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal in perioada in care sunt inregistrate in contabilitate (la inchiderea exercitiului financiar) insa valoarea fiscala a mijlocului fix, respectiv valoarea in functie de care se calculeaza amortizarea fiscala si deducerile fiscale nu va scadea sub costul de achizitie al mijloacelor fixe respective. Ca atare, entitatile platitoare de impozit pe profit vor deduce fie prin intermediul amortizarii fiscale, fie la scoaterea din evidenta a bunurilor, intreaga valoare a costului de achizitie, chiar daca in urma reevaluarii s-a inregistrat o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 04 iunie 2018

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor