Speta: Deducere suplimentara eronata

Speta: Deducere suplimentara eronata

In randurile de mai jos stabilim cum solutionam cazul in care se acorda in mod eronat unui angajat deducere suplimentara de la salarii, desi functia de baza a acestuia era la alta societate. Se precizeaza ca situatia e din 2011.

Potrivit HG 1397/2010privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”,cu modificarile si completarile ulterioare, corectarea datelor inscrise eronat in formularul D112 sau modificarea acestora se va face prin completarea si depunerea unei declaratii rectificative.

La CAPITOLUL II: Completarea declaratiei, din HG 1397/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, fac urmatoarele precizari:

“(A)Anexa nr. 1 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”

1.Caseta „Perioada de raportare”:

In rubrica „Luna” se inscrie cu cifre arabe numarul lunii la care se refera obligatia (de exemplu: 01 pentru luna ianuarie).

„Anul” pentru care se completeaza declaratia se inscrie cu cifre arabe, cu 4 caractere (de exemplu: 2011).

2.Caseta „Declaratie rectificativa” – se bifeaza cu X in situatia in care declaratia este rectificativa.

Rectificarea declaratiei
2.1.Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative.

2.2.Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:

– corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
– modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
– modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si punctajul asiguratului in sistemul public de pensii, pentru situatia cand a fost omisa inscrierea unui/unor asigurat/asigurati sau in cazul in care asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
– corectarea altor informatii prevazute de formular.

2.3.Declaratia rectificati va se intocmeste pe acelasi model de formular ca si declaratia care se corecteaza, bifandu-se cu X casuta aflata pe prima pagina a formularului.

2.4.Declaratia rectificativa se completeaza integral, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.

2.5.In cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor de aplicare a acestuia.

2.6.Pentru contributiile sociale, in situatiile in care au fost acordate drepturi banesti in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si in situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni.

2.7.Declaratia rectificativa intocmita conform prezentei proceduri se depune numai pentru rectificarile care vizeaza perioadele de raportare ulterioare datei de 1 ianuarie 2011.
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.2.8.Pentru perioadele de raportare anterioare datei de 1 ianuarie 2011 contribuabilii vor depune declaratii rectificative potrivit legislatiei specifice in vigoare in perioada la care se refera.”

Asadar, declaratia rectificativa se utilizeaza pentru corectarea impozitului pe venit si a contributiilor datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor, pentru modificarea unor elemente de identificare a asiguratului, pentru modificarea altor informatii prevazute in formular. Se intocmeste pe acelasi model de formular ca si declaratia iniaiala, bifandu-se cu X casuta aflata pe prima pagina.

In concluzie, va trebui sa rectificati statele de salarii si declaratiile depuse eronat pentru perioada pentru care s-a acordat deducere suplimentara, in mod eronat, incepand cu anul 2011 pana in prezent.

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 01 iulie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor