Speta: Decontare masa protocol vs. Tichete de masa

Speta: Decontare masa protocol vs. Tichete de masa

Avem situatia unei societati care deconteaza angajatilor cheltuielile de protocol cu clientii pentru a intretine relatiile de colaborare si pentru a incheia noi contracte.

In aceasta situatie, vrem sa vedem care este tratamentul fiscal care se aplica meselor cu clientii decontate de angajator pe baza de documente justificative.
Tot in acesta situatie vrem sa vedem daca salariatul a luat masa cu un client, el are dreptul la tichet de masa? Nu este plecat in deplasare. Este posibil sa fie considerat avantaj salarial? Ce acte sunt necesare salariatului astfel incat sa primesca si tichet de masa?
Nu exista o prevedere legala care sa interzica salariatului sa beneficieze de tichete de masa in ziua in care a luat masa cu clientul daca salariatul a fost prezent in ziua respectiva si in unitate.
Astfel, conform art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998 a tichetelor de masa, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.
Conform art. 34 din Norma din 2015 de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa conform careia, nu beneficiaza de prevederile Legii nr. 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care, potrivit unor dispozitii legale, au dreptul la masa gratuita, la diurna, la indemnizatie sau la alocatie de hrana.
In situatia prezentata, salariatul nu are dreptul la masa gratuita, la diurna, la indemnizatie sau la alocatie de hrana, ca sa putem concluziona, nu are dreptul la tichet de masa.
Nu sunt necesare documente, altele decat cele in baza carora se acorda tichete de masa in mod obisnuit.
Conform art. 76 alin.(3)  lit. h) din Codul fiscal, tichetele de masa reprezinta avantaje salariale.
Astfel, tichetele de masa sunt avantaje salariale in orice situatie sunt acordate.
Tichetele de masa acordate potrivit legii nu se includ in baza de calcul al contributiilor sociale.
Prin urmare, problema ar putea sa existe in cazul contributiilor sociale. Nu excludem posibilitatea ca organele fiscale sa considere ca tichetul de masa acordat in ziua in care salariatul ia masa cu clientul sa fie inclus in baza de calcul al contributiilor sociale. Insa, asa cum am aratat, temei legal pentru aceasta situatie nu exista.
Angajatorul poate reglementa intern in documentul in baza caruia acorda tichetul de masa faptul ca salariatul nu primeste tichet de masa in ziua in care ia masa cu clientul. Procedand astfel, angajatorul exclude riscul ca organele fiscale sa includa contravaloarea tichetului acordat in ziua respectiva in baza de calcul al contributiilor sociale dar exclude si riscul ca salariatul sa solicite tichetul de masa pentru ziua respectiva.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 29 august 2018

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor