Speta: Decontare dauna partiala auto
Avem situatia in care o microintreprindere care detine un autoturism implicat intr-un accident incadrat la culpa comuna. Vom vedea in ce masura poate societatea sa deduca TVA de pe factura de reparatie, precum si in ce fel se inregistreaza costurile cu reparatia.
Mecanismul tranzactiilor este urmatorul: reparatia va fi facturata de catre service-ul auto catre societate, proprietara a automobilului, iar aceasta din urma va incasa despagubirea de la societatea de asigurari.
In ceea ce priveste tratamentul TVA al facturii de reparatie pe care societatea o va primi de la service, Circulara MFP nr. 50446/2008 stabileste faptul ca in situatia in care este necesara predarea facturii de reparatie in original catre societatea de asigurari pentru a obtine despagubirea, societatea nu ar avea dreptul de deducere al TVA, tocmai din cauza faptului ca aceasta nu dispune de exemplarul original al facturii, conditie obligatorie pentru exercitarea dreptului de deducere potrivit punctului 69 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a art. 299 din Codul fiscal. Astfel, chiar daca de la momentul Circularei si pana in prezent legislatia s-a modificat consistent cu privire la ceea ce inseamna exemplar original al facturii, consideram prudent din punct de vedere fiscal ca o societate aflata intr-o astfel de situatie sa nu deduca TVA-ul inscris pe factura de reparatie daca nu dispune de un exemplar original al facturii.
Costurile aferente reparatiei autoturismului se vor inregistra pe seama contului 611, respectiv prin urmatoarea nota contabila:
% = 401
611
4426
Iar apoi, trecerea TVA-ului pe cheltuieli in cazul nedeductibilitatii integrale se va realiza astfel:
611 = 4426
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 7 august 2017