Speta: Decont TVA fara tranzactii economice

Speta: Decont TVA fara tranzactii economice

In cazul urmator, o societate reia activitatea dupa o suspendare de 3 ani in Registrul comertului. Societatea e inscrisa din oficiu ca platitor de TVA trimestrial, incepand cu 25.11.2014; in deconturile depuse pentru decembrie 2014 si martie 2015 nu s-au raportat operatiuni in sfera TVA; se va stabili daca incepand cu 01.04.2015 ar fi trebuit ca societatea sa aiba codul de TVA anulat.

Pe site-ul ANAF si pe dosarul fiscal societatea figureaza ca platitor deTVA la acest moment.
In actele normative nu s-a gasit prezentata nicio situatie de genul acesta. Din momentul reluarii codului de TVA au fost depuse 2 deconturi trimestriale fara operatiuni pe TVA dar de la 25.11.2014 pana la 31.03.2015 nu sunt 6 luni; vom vedea daca pentru a retrage codul de TVA cei de la ANAF vor astepta si decontul din iunie 2015.

Se doreste efectuarea unei achizitii intracomunitare de bunuri pana in sfarsitul lunii februarie astfel ca vom stabili daca se poate retrage retroactiv codul de TVA.

In principiu, observatia este corecta. Pentru depunerea a doua deconturi consecutive de TVA, in cazul in care perioada fiscala este trimestrul, fara sa existe tranzactii economice in acestea autoritatile fiscale anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal.

Exista insa si situatii cand autoritatile fiscale nu aplica aceasta situatie din considerente pe care doar acestea le cunosc. Prin urmare, societatea trebuie sa se comporte din punctul de vedere al TVA asa cum figureaza in vectorul fiscal. Desigur, exista riscul iminent ca oricand sa fie anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA, fapt pentru care se recomanda sa se analizeze periodic Registrul operatorilor economici al caror cod de TVA a fost invalidat, de pe siteul ANAF.

Legal, codul de TVA poate fi anulat retroactiv insa poate fi anulat oricand in perioada curenta.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 01 aprilie 2015

Leave a Reply