Speta: Declaratia informativa privind nerezidentii

Pentru serviciile prestate de nerezidenti, platitorii unor astfel de venituri trebuie sa depuna o declaratie informativa. Vom vedea cum se completeaza aceasta declaratie. In conditiile in care la punctul C din declaratia informativa se cere „Venitul beneficiarului de venit nerezident (suma bruta RON)”, vom stabili ce se completeaza la aceasta pozitie: valoarea facturii (suma in euro sau cursul de la data facturii) sau valoarea platii (suma in euro sau cursul de la data platii).
In plus, daca o factura de servicii externe este primita cu data de decembrie, iar plata este facuta in anul urmator, se va vedea daca aceste servicii se declara in declaratia informativa a anului 2013 sau 2014.
De asemenea, vom stabili daca in declaratia informativa se declara toate serviciile prestate de nerezidenti (in tara sau in afara tarii) sau doar cele prestate pe teritoriul Romaniei.
Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Dat fiind faptul ca impozitul se datoreaza atunci cand se efectueaza plata catre nerezident, „Venitul beneficiarului de venit nerezident (suma bruta)” va reprezenta valoarea facturii platite, dar la nivel brut, nu la cel net, efectiv platit.
Spre exemplu, daca factura este 1.000 euro si datorati 10% impozit, veti achita catre nerezident suma de 900 euro. Suma bruta este 1.000 euro.
Suma se va raporta in Ron utilizand cursul valabil in ziua platii catre nerezident. In exemplul de mai sus va fi 1.000 euro inmultita cu cursul valabil in data platii, fiind in fapt baza pentru calcul impozit.
Codul fiscal:
Art. 116 – Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
(4) Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.
Norme metodologice:
95. a) Conversia in lei a impozitului in valuta aferent veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti se face la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care s-a platit venitul catre nerezident si impozitul in lei rezultat se varsa la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
Daca o factura de servicii externe este primita cu data de decembrie, iar plata este facuta in anul urmator, aceste servicii se declara in declaratia informativa a anului urmator, adica in anul in care se datoreaza impozitul.
In declaratia informativa se declara toate serviciile prestate de nerezidenti care intra sub incidenta art. 115 alineat 1.
Litera k) specifica clar ca se au in vedere:
– venituri din servicii prestate in Romania de orice natura
– venituri din servicii prestate in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori;
Exceptie: nu reprezinta venituri impozabile in Romania veniturile din transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.
Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro
Data aparitiei: 23 aprilie 2014