Speta: Declaratia 088

Speta: Declaratia 088

Avem o societate cu activitate de transporturi, infiintata in luna martie 2016, neplatitoare de TVA si cu impozit pe microintreprinederi. Firma are contracte in derulare cu parteneri externi pentru transport de marfa si a depus documentatia pentru a deveni platitor de TVA (Formular 088).

Care este monografia contabila in cazul in care:
– se admite Declaratia 088 si devine platitor de TVA, se inscrie in ROI si emite facturi fara TVA? Ce documente trebuie prezentate?
– se respinge Declaratia 088, emite facturi in continuare fara TVA si pentru furnizorii externi?
– pentru sofer la transport in Uniunea Europeana care este valoarea diurnei pe zi?
– ca intreprindere nou-infiintata in cazul cand angajeaza un salariat beneficiaza de reducere la impozit pe microintreprindere?

Din intrebarea formulata inteleg faptul ca societatea pe care o reprezentati a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune, fara a fi depasit cifra de afaceri de 220.000 lei.  In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 316  „Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA” alin. (1) lit. a)

„(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:

a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa. „

 In situatia in care va dobandi calitatea de platitor de TVA, transportatorul va emite facturi fara TVA, considerand serviciul prestat astfel:

– neimpozabil in Romania,  daca beneficiarul este persoana impozabila stabilita pe teritoriul comunitar, inregistrata in scopuri de TVA in Uniunea Europeana, care comunica prestatorului din Romania  un cod valid de TVA. In acest caz sunt  aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Conform acestei reguli, locul prestarii serviciului  este locul unde este stabilit sediul activitatii economice a  beneficiarului  persoana impozabila. Serviciul respectiv se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii  a caror valoare se raporteaza atat prin decontul de TVA la randul 3, cu report la randul 3.1, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul P.

– scutit cu drept de deducere, daca transportul este aferent unui export de bunuri, fiind aplicabile prevederile art. 294 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.

Valoarea acestui serviciu se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul  14 „Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu   drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 – 3”. Justificarea aplicarii regimului de scutire se efectueaza cu documentele reglementate prin O.M.F.P. nr. 103 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) – i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 4, alin. (2):

a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
b) contractul incheiat cu beneficiarul;
c) documentele specifice de transport prevazute la alin. (4), in functie de tipul transportului, sau, dupa caz, copii de pe aceste documente;
d) documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost exportate. Acest document poate fi copia declaratiei vamale de export.
– scutit cu drept de deducere, daca transportul este aferent unui import de bunuri, fiind aplicabile prevederile art. 294 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.

Scutirea este aplicabila daca se poate face dovada ca  valoarea serviciilor de transport  este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate, fiind supusa taxarii. Justificarea aplicarii regimului de scutire se efectueaza cu documentele reglementate prin O.M.F.P. nr. 103 din 22 ianuarie 2016, art. 5 alin. (2):

a) factura sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal;
b) contractul incheiat cu beneficiarul;
c) documentele specifice de transport, in functie de tipul transportului, sau, dupa caz, copii de pe aceste documente;
d) documentele din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost importate in Uniunea Europeana si ca valoarea serviciilor este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate.

Inregistrarea fiecarei operatiuni din cele 3 tipuri enumerate se efectueaza prin formula contabila 411 „Clienti” = 704 „Venituri din servicii prestate”.

In situatia in care transportatorul nu va fi inregistrat in scopuri de TVA desi solicita inregistrarea prin optiune, va aplica regimul special de scutire pana la atingerea sau depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei, moment in care va avea obligatia sa depuna formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Aplicarea regimului special de scutire conform prevederilor art. 310, va trebui mentionata pe fiecare factura emisa, indiferent de faptul ca serviciul de transport este legat direct de:
– un transport intracomunitar de bunuri;
– un export;
– un import.

In cazul transportului intracomunitar de bunuri, prestatorul din Romania va fi obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 „Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza  achizitii intracomunitare sau pentru servicii”, concomitent cu inscrierea in R.O.I. Inregistrarea se efectueaza doar pentru raportarea operatiunilor prin declaratia informativa cod 390 VIES. Inregistrarea  operatiunilor pentru care se aplica regimul special de scutire se efectueaza prin aceiasi  formula contabila 411 „Clienti” = 704 „Venituri din servicii prestate”.

In situatia in care va depasi cifra de afaceri de 220.000 lei, dar codul sau de TVA va fi anulat din oficiu datorita faptului ca nu indeplineste anumite criterii, transportatorul va aplica regimul aferent operatiunii considerand serviciul:

– neimpozabil in Romania, daca beneficiarul este stabilit pe teritoriul unui stat membru si este inregistrat in scopuri de TVA;
– scutit, daca transportul este aferent unui export sau import.
Transportatorul ar trebui sa colecteze TVA numai daca operatiunea ar fi taxabila.

Diurna care poate fi acordata unui  sofer  pentru  transport in Uniunea Europeana este reglementata prin H.G. nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. De regula, diurna este 35 euro/zi pentru deplasari  in Austria, Franta, Grecia, Italia, Olanda, Spania. In Bulgaria, diurna este de 32 euro/zi.

Ca intreprindere nou infiintata dupa 1 ianuarie 2016,  impozitul pe venit datorat de catre persoana juridica romana este de 1%  pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii, dar numai daca  angajeaza 1 salariat. Aceasta facilitate se aplica  persoanei  juridice romane nou-infiintate, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii, cumulative,  reglementate prin art. 51 alin. (2):
– are cel putin un salariat. Aceasta conditie se  considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.
– este constituita pe o durata mai mare de 48 de luni;
– actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice.

Cota de impozitare de 1% se aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni. Aceasta facilitate de  aplica daca, in cadrul unei perioade de 48 de luni de la data inregistrarii, microintreprinderea nu se afla in urmatoarele situatii:

– lichidarea voluntara prin hotararea adunarii generale;
– dizolvarea fara lichidare;
– inactivitate temporara;
– declararea pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare;
– majorarea capitalului social prin aporturi efectuate de noi actionari/asociati;
– actionarii/asociatii sai vand/cesioneaza/schimba titlurile de participare detinute.

Dupa perioada de 24 de luni, aplica urmatoarele cote:
a) 1% , daca are peste 2 salariati, inclusiv;
b) 2%, daca are  un salariat;
c) 3%, daca  nu are salariati.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 23 mai 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor