Speta: Credit note reducere

Speta: Credit note reducere

Speta de azi face referire la o societate care a achizitionat in noiembrie 2014 trei mijloace fixe de la un neplatitor de TVA din Marea Britanie. Factura a fost inregistrata cu taxare inversa si declarata in declaratia 390, unde furnizorul a fost trecut fara cod TVA. In mai 2015, societatea primeste de la furnizorul englez un credit note cu o reducere de 100% la unul din mijloacele fixe. Acest credit note a fost tratat ca o factura storno, prin urmare inregistrat in contabilitate ca si taxare inversa, la cursul istoric de la data facturii initiale din 2014 si declarat in declaratiile 390 si 300.

Vom vedea astfel ce nota contabila se intocmeste, avand in vedere ca valoarea mijlocului fix a fost stornata integral, insa mijlocul fix nu va fi scos din gestiune, urmand sa fie folosit in continuare. Reducerea s-a acordat datorita faptului ca masina nu functiona la parametrii normali.

In plus, vom vedea care este procedura corecta legata de amortizarea imobilizarii respective. Este necesara stornarea amortizarii inregistrate in perioada decembrie 2014 – mai 2015 sau din mai 2015 se stopeaza calculul de amortizare?

In cazul prezentat bunul ramane in gestiunea societatii, cu titlu gratuit. In acest caz consideram ca tratamentul contabile ste cel aplicat imobilizarilor corporale primite cu titlu gratuit. Conform pct. 394 alin. (3) din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, in conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.

Pentru situatia prezentata consideram corecte curmatoarele inregistrari contabile:

Inregistrarea facturii:
2xx = 401 in rosu
„Furnizori” „Reduceri comerciale primite”

4426 = 4427 in rosu
„TVA deductibila” „TVA colectata”

Inregistrarea mijlocului fix ramas in gestiunea entitatii, la valoarea justa:
21X = 4753
„Imobilizari corporale” „Donatii pentru investitii”

Inregistrarea amortizarii:
6811 = 281
„Cheltuieli cu amortizarea „Amortizarea imobilizarilor
imobilizarilor corporale” corporale”

Corectia amortizarii din perioadele anterioare:
6811 = 281 in rosu
„Cheltuieli cu amortizarea „Amortizarea imobilizarilor
imobilizarilor corporale” corporale”

Pentru luna decembrie, daca eroarea este semnificativa precum si in situatia in care eroarea este nesemnificativa insa, conform politicii contabile a societatii, aceasta se corecteaza pe seama pe seama rezultatului reportat:
1174 = 281
Rezultatul reportat provenit Amortizarea imobilizarilor
din corectarea erorilor contabile corporale”

Trecerea subventiilor la venituri, pe masura amortizarii calculate:
4753 = 758
„Donatii pentru investitii” „Alte venituri din exploatare”

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 12 august 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor