Speta: Credit note – marfa cu defecte

Speta: Credit note – marfa cu defecte

Avem un import din China in urma caruia s-au detectat mai multe articole. S-a contactat furnizorul strain, s-a efectuat un Quality Complain si firma romana a obtinut un credit note pentru respectivele repere. Vom vedea cum trebuie contabilizat acest credit note care nu a mai trecut prin vama deoarece nu se mai fac importuri prin acest furnizor. Societatea romana a beneficiat de acest credit note doar pe valoare drept un discount datorita calitatii defectuoase a reperelor. Pe de alta parte, furnizorul nu a dorit ridicarea pe cheltuiala proprie a acestor repere insa s-a gasit o societate care ar putea achizitiona si reconditiona aceste repere insa pretul de vanzare acceptat de catre cumparator este sub pretul de achizitie a reperelor. Vom vedea daca se poate face in baza raportului de calitate emis furnizorului o reducere de pret, precum si ce implicatii exista.

Credit-note este o factura de reducere comerciala acordata pentru defecte de calitate. Se va inregistra Credit-Note, astfel:
401 = 609   cu valoarea reducerii primite.

Avand in vedere ca aceste articole  sunt necorespunzatoare din punct de vedere calitatativ, in cazul vanzarii sub pretul de achizitie, nu exista implicatii fiscale.

Mai mult si in cazul in care aceste produse vor fi distruse , cheltuiala cu scaderea din gestiune  va deductibila in baza prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal,  potrivit caruia NU  sunt deductibile: cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII.

Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii/conditii:
1. au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forţa majora, in conditiile stabilite prin norme;
2. au fost incheiate contracte de asigurare;
3. au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii;

  4. au termen de valabilitate/expirare depasit, potrivit legii;

In aceasta situatie, nu se ajusteaza nici taxa pe valoarea adaugata dedusa , asa dupa cum se prevede la art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal respectiv pct.78  alin. (10)  lit. d) din Normele metodologice de aplicare.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 14 martie 2017

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor