Speta: Conventie evitare dubla impunere

Speta: Conventie evitare dubla impunere

Avem cazul unei persoane juridice romane care detine parti sociale la o persoana juridica italiana reprezentand 27% din capitalul social total si participare la beneficii si pierderi din anul 2016 primeste/incaseaza dividende in valoare de 18.000 euro, fiind impozitat in Italia cu 29% retinere la sursa. Vom vedea care sunt obligatiile fiscale (declarative si de plata) ale societatii din Romania pentru veniturile incasate drept microintreprindere.

Potrivit art 53 alin (1) lit m din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
„(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
   m) veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain”.
Asadar, avand in vedere ca exista o conventie de evitare a dublei impuneri intre Romania si Italia si veniturile din dividende au fost impozitate in statul din care au fost obtinute (Italia), veniturile din dividende nu intra in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
In concluzie, nu exista nicio obligatie declarativa sau de plata.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 13 iulie 2017

Leave a Reply