Speta: Contributii sociale salariat platit din strainatate

Speta: Contributii sociale salariat platit din strainatate

In speta de azi facem referire la un nerezident care lucreaza pe termen lung in Romania pentru o societate straina si este platit intr-un cont bancar din afara tarii. Aceasta persoana si-a obtinut NIF si urmeaza sa demareze activitatea de natura salariala (el este rezident fiscal in Romania).

In ceea ce priveste contributiile sociale, ce obligatii exista pentru nerezident si societatea straina in Romania?

In raport cu obligatiile privind contributiile sociale, Codul fiscal considera, conform art. 296 indice 3 lit. a) si b), contribuabili atat persoanele fizice rezidente, cat si pe cele nerezidente care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Pct. 1 si 2 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 296 indice 3 lit. a) si b) din Codul fiscal, reglementeaza ca prin persoane fizice rezidente in sensul art. 296 indice 3 din Codul fiscal
se intelege persoanele fizice care isi au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, precum si strainii si apatrizii care sunt titulari ai drepturilor legale de sedere si de munca pe teritoriul Romaniei si au obligatia platii contributiilor sociale obligatorii potrivit legislatiei specifice sistemelor de asigurari sociale. In categoria persoanelor fizice nerezidente se includ persoanele fizice nerezidente care realizeaza, pe teritoriul Romaniei, veniturile prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) din Codul fiscal (venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente) si care, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, sunt obligate la plata contributiilor sociale prevazute in Titlul IX indice 2 din Codul fiscal. Prin instrumente juridice internationale se intelege regulamentele comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si acordurile si conventiile in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte.

De asemenea, potrivit art. 296 indice 3 lit. e) din Codul fiscal, sunt contribuabili ai sistemelor de asigurari sociale persoanele fizice si juridice, care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, atat pe perioada in care persoanele fizice rezidente si nerezidente desfasoara activitate de natura salariala, cat si pe perioada in care acestea beneficiazǎ de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Conform pct. 3 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol, in aceasta categorie se includ si contribuabilii nerezidenti care au calitatea de angajatori, respectiv persoanele fizice si juridice care nu au sediul, respectiv domiciliul sau resedinta in Romania si care, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, datoreaza in Romania contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor care sunt supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania.

Intre Romania si Japonia nu este incheiat nici un acord sau conventie in domeniiul securitatii sociale, astfel ca pentru veniturile din salarii realizate ca urmare a desfasurarii in Romania a activitatii consideram ca sunt datorate contributii sociale obligatorii in Romania.

Declararea si plata contributiilor sociale obligatorii pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti de catre angajatorii straini se poate realiza astfel:

– Persoanele fizice rezidente si nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor depun formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit, si achita contributiile sociale ale angajatorului si cele individuale, numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul;.

Procedura de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, precum si pentru reglementarea unor aspecte procedurale a fost aprobat prin OPANAF 17/2013.

Conform pct. A din Procedura mentionata, persoanele fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale au obligatia inregistrarii acordurilor referitoare la declararea si plata contributiilor sociale obligatorii la organul fiscal competent.

De asemenea, persoanele fizice au obligatia de inregistrare fiscala prin depunerea urmatoarelor documente:
a) pentru persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP) se depune la organul fiscal competent: formularul 020 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane”, pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C „Date privind activitatea desfasurata” casuta „Angajator”, precum si in capitolul E „Date privind vectorul fiscal” sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale si o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii;
b) pentru persoanele fizice nerezidente, care nu detin cod numeric personal, se depune la organul fiscal competent formularul 030 „Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine”, in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C „Date privind activitatea desfasurata” casuta „Angajator”, precum si in capitolul E „Date privind vectorul fiscal” sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale si o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

In concluzie, persoana fizica are obligatia sa depuna lunar formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, completand sectiunea „Date de identificare a platitorului” si sectiunea „Date de identificare a asiguratului” din formular cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale. In formularul 112 se declara si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara a mai depune formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania”.

– Daca intre angajatorul nerezident si persoana fizica nu a fost incheiat un acord privind declararea si plata contributiilor sociale, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112 revine angajatorului. Declaratia se poate depune direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit.

Persoana fizica ce isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri din salarii de la angajatorul nerezident cu care nu are incheiat acord privind declararea si plata contributiilor sociale are obligatia depunerii lunare a formularului 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania”.

In cazul in care angajatorul nu isi indeplineste aceste obligatii, persoana fizica care obtine venituri sub forma de salarii de la acest angajator depune formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” lunar, direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit, si achita contributiile sociale individuale. Contributiile sociale ale angajatorului cad in sarcina acestuia.

Angajatorul strain care este stabilit intr-un stat care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale, cum este si cazul Japoniei, se inregistreaza prin imputernicit potrivit art. 18 din Codul de Procedura fiscala, prin depunerea declaratiei de inregistrare fiscala, formularul 010 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”, avand completata sectiunea „Date privind vectorul fiscal” cu obligatiile declarative privind contributiile sociale la organul fiscal in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 07 aprilie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor