Speta: Contract de hedging

Speta: Contract de hedging

Societatea in cauza are drept obiect de activitate distributia de componente IT. Cele mai multe achizitii se fac din Uniunea Europeana sau din zona non UE, iar firma face parte din cadrul unui grup. Societatea-mama este in Uniunea Europeana.

Pentru protejarea impotriva variatilor de curs de schimb se are in vedere incheierea unui contract de hedging. In cazul in care contractul de hedging va fi incheiat la nivel de grup cu o banca din afara Romaniei, stabilim in ce masura cheltuielile/veniturile din curs de schimb, comisioane, pe care le genereaza acest contract pot fi considerate deductibile/impozabile din punct de vedere fiscal.

De asemenea, vom vedea ce documente va primi firma de la grup pentru a putea inregistra si fiscal aceste tranzactii. Se mentioneaza ca viitorul contract de hedging va cuprinde toate sucursalele, din mai multe tari, si nu va fi incheiat numai pentru biroul din Romania.

Caracteristica principala a unui contract de hedging porneste de la faptul ca in cazul unui schimb valutar ce se va realiza intr-o perioada urmatoare realizat de o societate prin intermediul unei banci, cursul de schimb este stabilit inca de la semnarea contractului, chiar daca ulterior acesta este diferit de cel existent la data schimbului.

De la semnarea contractului, societatea si banca agreeaza un curs de schimb ce se va utiliza pentru tranzactia de schimb valutar din perioada viitoare.

Din punct de vedere contabil, sunt implicate numai conturile de transferuri si eventual de diferente de curs valutar, in relatie cu conturile de banca.

pentru un curs nefavorabil se va plati bancii diferenta de curs corespunzatoare sumei asigurate.

665 = 5124

pentru un curs favorabil se va incasa de la banca suma aferenta diferentei de curs valutar.
5124 = 765

Inregistrarea in contabilitate a diferentelor de curs are la baza contractul de hedging incheiat si extrasul de cont bancar ce atesta incasarea sau plata sumelor catre banca externa.

Din punct de vedere fiscal, nu exista reglementari speciale fiscale, pentru operatiunile de hedging, se au in vedere prevederile art. 23 din Codul Fiscal si ale normelor date in aplicarea acestui articol.

Potrivit art. 23 alin (3) in cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar ale contribuabilului depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta va fi tratata ca o cheltuiala cu dobanda, deductibila in cazul in care gradul de indatorare este mai mic decat 3.

Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza astfel, sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului.

Potrivit pct. 61 din Normele de aplicare a Codului Fiscal intra sub incidenta art. 23 alin. (3) din Codul fiscal numai pierderea neta din diferentele de curs valutar aferente capitalului imprumutat.

Prin urmare cheltuielile din diferente de curs valutar aferente contractului de hedging sunt cheltuieli deductibile, iar veniturile sunt venituri impozabile.

Sursa: fiscaliatea.ro

Data aparitiei: 12 ianuarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor