Speta: Consumatie restaurant
Avem situatia unor note de plata emise in anul 2015, moment la care societatea a emis catre un client persoana juridica in perioada iunie 2015- decembrie 2015 note de plata in valoare de 1000 de lei pe baza consumatiei de la restaurant. La momentul respectiv nu s-a emis factura, nefiind solicitata de catre client. Acum (09.11.2016), clientul solicita factura pentru consumatia din perioada respectiva plus consumatia din anul 2016. Vom vedea cum se inregistreaza consumatia din anul 2015 pentru bauturile alcoolice care aveau TVA 24 % pe o factura emisa in luna 11.2016.
Potrivit art. 291 alin. (4) din Codul Fiscal cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.
Regula generala este aceea potrivit careia exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
Prin exceptie exigibilitatea taxei intervine:
– la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
– la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;
– la data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.
Potrivit art. 319 alin (16) pentru alte operatiuni decat livrarile intracomunitare de bunurie persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Persoana impozabila poate intocmi o factura centralizatoare pentru mai multe livrari separate de bunuri, prestari separate de servicii, catre acelasi client, in urmatoarele conditii:
a) sa se refere la operatiuni pentru care a luat nastere faptul generator de taxa sau pentru care au fost incasate avansuri intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica;
b) toate documentele emise la data livrarii de bunuri, prestarii de servicii sau incasarii de avansuri sa fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.
In cazul facturii centralizatoare nu este obligatorie mentionarea datei livrarii/prestarii sau a datei incasarii avansului, aceasta rezultand din documentele emise la data livrarii bunurilor.
Avand in vedere cele mentionate, consideram ca nu se poate emite factura in anul 2016 pentru consumatia aferenta anului 2015, ca urmare a termenului prevazut la art. 319 alin (17) de maxim o luna pentru emiterea unei facturi centralizatoare.
Pentru consumatia aferenta anului 2016, se poate emite factura in conditiile mentionate mai sus, respectiv pentru consumatia inregistrata in cursul unei luni si cu atasarea bonurilor fiscale emise la data consumului efectiv.
Factura astfel emisa nu se va inregistra inca o data in contabilitate daca veniturile si incasarea s-au inregistrat in ziua emiterii bonurilor fiscale, pentru a nu dubla veniturile, TVA.
In masura in care inregistrarea se efectueaza pe baza facturii emise, se va inregistra numai factura emisa si incasarea pe baza bonurilor fiscale, fara a inregistra si bonurile fiscale.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 09 noiembrie 2016