Speta: Conservare mijloace fixe

Speta: Conservare mijloace fixe

Dorim sa vedem cum procedam in cazul in care se doreste conservarea unei sectii de productie (utilaj + cladire), care este tratamentul contabil si fiscal aplicat mijloacelor fixe.

Trecerea in conservare a mijloacelor fixe se va face in urma Hotararii /Deciziei Consiliului de Administratie /Administratorului societatii, in baza unui raport intocmit de o comisie tehnico – economica prin care motiveaza propunerea de trecere in conservare.

Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 238 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi justificata revizuirea duratei de amortizare.

In aceste cazuri durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.

Asadar, in situatia in care mijloacele fixe sunt trecute in conservare in contabilitate se inregistreaza fie cheltuielile cu amortizarea (contul 6811 – Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor) fie ajustari pentru depreciere( 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor” = 291 „Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale”) in functie de politicile contabile adoptate de societate.

Din punct de vedere fiscal, cheltuiala cu amortizarea inregistrata /cheltuiala cu ajustarea inregistata este nedeductibila fiscal, intrucat mijloacele fixe nu mai servesc activitatii economice a societatii.

In ceea ce priveste TVA, prin trecerea in conservare a bunurilor de capital, decizie care are ca efect intreruperea utilizarii bunurilor respective pe o perioada indelungata de timp, determinata sau nedeterminata, se considera ca bunul de capital nu mai este alocat utilizarii pentru realizarea de operatiuni economice din sfera de aplicare a TVA.

De asemenea, prin conservarea pe o perioada determinata sau nedeterminata de timp a mijloacelor fixe, nu se poate face dovada intentiei persoanei impozabile de a utiliza bunurile de capital in scopul realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere sau neimpozabile. In opinia noastra, aceasta situatie este asimilata utilizarii unui bun de capital pentru operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei, motiv pentru care se impune ajustarea sumei TVA deduse initial pentru mijloacele fixe respective, in conformitate cu art 305 din codul fiscal, astfel:

– Pentru bunul imobil /cladire – perioada de ajustare a TVA este de 20 ani, luandu-se in calul TVA dedusa la achizitia imobilului daca aceatsa a fost efectuata dupa 1 ianuarie 2007. In cazul in care s-au efectuat modernizari/transformari ale cladirii a caror valoare este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare.

Perioada de ajustare de TVA incepe de la 1 ianuarie a anului in care imobilul a fost achizitionat/transformat conform art 305 alin.3 din Codul fiscal. Ajustarea se efectueaza numai daca, la momentul trecerii in conservare, bunul imobil se afla in cadrul perioadei de ajustare de 20 ani.

Ajustarea de TVA se face pe perioada ramasa, si se inregistreaza astfel: 635 =4426, urmand a fi declarat TVA-ul in Decontul de TVA la randul 31 – Ajustari cf prorata/ajustari pentru bunuri de capital –cu minus.

In cazul celorlalte mijloace fixe care sunt considerate bunuri de capital in scop de TVA – ajustarea se va face pe o perioada de 5 ani, numai daca acestea se afla in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani, conform art. 305 alin. 2 lit.a
De exemplu, ajustarea se efectueaza pentru 2 ani (2016, 2017) daca bunul achizitionat in anul 2013, aflat in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani (2013, 2014, 2015, 2016, 2017) este conservat incepand cu data de 1.10.2016. Spre exemplu, daca un bun de capital achizitionat in anul 2010, cu o perioada de amortizare de 8 ani se conserva la 1 octombrie 2016 (anul 7 de utilizare 2010 – 2016), ajustarea nu mai trebuie efectuata deoarece bunul respectiv nu se mai afla in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani care a expirat la 31 dec 2014.

Ajustarea se efectueaza prin aplicarea cotei de 5% / 24%/ 20% in vigoare la data achizitiei /transformarii imobilului/ bunurilor de capital si se evidentiaza din punct de vedere fiscal in registrul bunurilor de capital.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 23 septembrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor