Speta: Chitanta sau bon fiscal?
Pentru o societate cu obiect secundar de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor CAEN-4520 care factureaza catre persoane fizice si persoane juridice, stabilim daca ar trebui sa incaseze numerar cu chitanta sau bon fiscal. Se mentioneaza ca societate e dotata cu o casa de marcat electronica fiscal si platitoare de TVA. Factureaza servicii catre populatie si emite factura fiscala in luna iunie in valoare de 1.000 lei (TVA inclusa), catre o persoana fizica sau o persoana juridica. Incasarea facturii se efectueaza in luna urmatoare luna iulie, in suma integral sau partiala. Societatea trebuie sa emita in acest sens bon fiscal sau chitanta?
Pentru incasarea in numerar a contravalorii facturii firma va trebui sa emita bon fiscal.
Conform OUG nr. 28 din 25 martie 1999 (republicata si actualizata) privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale), aliniatele (9) – (10^1):
„(9) Se interzice operatorilor economici care, potrivit legii, au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si de a emite bonuri fiscale cu acestea, sa inmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (8).
(10) In cazul in care operatorii economici prevazuti la alin. (1) nu inmaneaza clientului bonul fiscal sau inmaneaza un alt document decat bonul fiscal, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (8), clientul este obligat sa solicite operatorului economic inmanarea bonului fiscal.
(10^1) In cazul in care operatorii economici prevazuti la alin. (1) refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal clientului, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (8), acesta din urma are dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia.”
Alin. (8) reglementeaza situatia in care casa de marcat se defecteaza:
„(8) In cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special, intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului. Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi.”
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 26 august 2015