Speta: Cheltuieli sociale 2%

Speta: Cheltuieli sociale 2%

Se va stabili care este nota contabila de inregistrare a Contributiilor la fondul de risc si accidente. De asemenea, daca a fost inregistrata aceasta contributie pe cont 6458, vom vedea daca se ia in calcul rulajul acestei contributii la calculul a 2% deductibil.

Se mentioneaza ca exista o depasire la 2% * rulaj 641, societatea acordand tichete cadou in primul semestru 2014.

Recalcularea impozitului pe profit la fiecare termen de plata ar trebui sa tina cont si de rulaj contributiei la fondul de risc si accidente?

Contributia la fondul de risc si accidente se inregistreaza prin formula contabila:

6451 Cheltuieli privind contributia unitatii la asigurarile sociale = 4313 Contributia pentru fond de risc si accidente – analitic distinct

La art.21 alin.(3) lit.c) din Codul fiscal se mentioneaza ca procentul de 2% reprezentand cheltuieli sociale se aplica asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, conform Legii  nr.53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, contul al carui rulaj se ia in calcul la determinarea bazei de 2% cheltuieli sociale este  contul 641 „Cheltuieli cu salariile personalului” si nu 6458 sau contributia pentru fondul de risc si accidente.

Avand in vedere ca impozitul pe profit se calculeaza trimestrial (trimestrele I- III), calulul deductibilitatii cheltuielilor sociale de 2% se face trimestrial.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 25 martie 2015

Leave a Reply