Speta: Cheltuieli reparatii
O societate X a vandut unui client din Romania un dispozitiv. Intre timp, dispozitivul respectiv s-a defectat, iar reparatia acestuia (inclusiv transportul) vor fi suportate de societatea romana X (conform clauzelor contractuale). Reparatia a avut loc in Germania, iar factura de la societatea din UE a fost emisa catre societatea X.
Cum se va inregistra aceasta factura avand in vedere ca ambele firme au cod valid de TVA?
In decontul de TVA la ce rand se trece suma respectiva? Cheltuiala cu reparatia este deductibila fiscal avand in vedere ca dispozitivul nu se mai afla in gestiunea societatii X?
Avand in vedere ca ambele societati detin cod valid de TVA pentru stabilirea locului prestarii se va folosi regula generala prevazuta la art.133 alin.2 din Codul Fiscal, respective locul de prestare a serviciilor catre o persoană impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau reşedinţa obisnuita.
Astfel, TVA este datorata in Romania, lucru care va fi realizat prin aplicarea procedeului taxarii inverse.
In Decontul de TVA suma respectiva si TVA aferent taxarii inverse se vor trece Rd.7.1 „Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”(sume incluse si la Rd.7) si Rd.20.1 „Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” (sume incluse si la Rd.20).
Datorita faptului ca anterior s-a realizat un venit impozabil din vanzarea dispozitivului, iar repararea acestuia este stipulata in contract consideram ca aceste cheltuieli sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si sunt deductibile la calculul impozitului pe profit conform art.21 alin.1 din Codul Fiscal.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 15 iunie 2015