Speta: Cheltuieli efectuate de conducere fara documente justificative

Speta: Cheltuieli efectuate de conducere fara documente justificative

Avem situatia in care se fac plati de catre un director general prin cardul societatii (microintreprindere, neplatitoare de TVA). Pentru unele dintre acestea nu prezinta documente justificative. Vom vedea astfel care este tratamentul contabil si fiscal pentru inregistrarea acestor plati care apar in extrasul de cont.

Avand in vedere ca societatea nu este inregistrata in scopuri de TVA si nu este platitoare de impozit pe profit, s-ar putea interpreta ca nu are consecinte fiscale neprezentarea documentelor justificative care sa ateste ca achizitiile sunt reale si sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. Eronat !

Chiar daca se poate interpreta ca nu se creaza un prejudiciu la bugetul statului prin diminuarea TVA-ului ori a impozitului pe profit, valoarea impozitului pe venitul microintreprinderii fiind aceeasi, organul fiscal va incadra aceste plati in favoarea directorului general, asociat al firmei sau salariat al acesteia.

In cazul in care directorul general este asociatul societatii, se va impune un impozit pe dividend de 5% calculat la valoarea neta a platilor efectuate, conform art.7 alin.(11) coroborat cu art.97 alin.(7) Cod fiscal valabil incepand cu data de 01.01.2016 (art.67 alin.1^1.1 Cod fiscal valabil pana la data de 31.12.2015).

Daca directorul este doar angajatul firmei, fara a detine si calitatea de asociat al acesteia, platile efectuate fara document justificativ pot fi incadrate ca si plati efectuate in favoarea salariatului, firma avand obligatia calcularii tuturor contributiilor si impozitarea valorii ca si un venit salarial.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 09 februarie 2016

Leave a Reply