Speta: Cheltuieli cu chiria

Speta: Cheltuieli cu chiria

Cazul de mai jos se refera la contabilitatea si deductibilitatea TVA a cheltuielilor in cazul unui contract de inchiriere pentru un depozit, in care chiria este facturata separat de cheltuielile operationale generate de administrarea spatiului, iar regularizarea acestor cheltuieli operationale se face o data pe an, la inceputul anului urmator.

Vom vedea daca aceste cheltuieli operationale si TVA-ul aferent sunt deductibile fiscal in cursul anului sau numai la momentul regularizarii acestora cand se primesc si actele care stau efectiv la baza lor.

In cursul anului acestea sunt numai estimate si reprezinta un procent din chirie, suma fixa in fiecare luna, pentru care firma nu are documente care sa justifice suma facturata. Va fi obligatoriu si in acest caz ca fiecare factura sa fie insotita de desfasurator privind serviciile prestate, chiar daca aceste servicii sunt detaliate in contract si desfasuratorul nu prezinta sume?

Inchirierea imobilelor este o operatiune scutita fara drept de deducere conform art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, insa daca sunteti in posesia unei notificari depuse la organul fiscal competent (conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal), facturarea chiriei se poate face cu TVA.

Cheltuielilile si TVA sunt deductibile in baza contractului incheiat cu furnizorul, daca spatiul respectiv este utilizat pentru activitatea economica a societatii, in scopul realizarii de venituri impozabile,  in timpul anului, urmand sa inregistrati regularizarile aferente la sfarsitul anului curent  pe seama contului 408 „Furnizori facuri nesosite”, conform principiului independentei exercitiului, conform caruia, trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.

Asadar, regularizarea se va inregistra in baza contractului incheiat, la 31.12.2015, prin inregistrarile contabile:

612  =  408 si

4428 =  408

Cheltuielile astfel inregistrate sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe profit in baza contractului de inchiriere si a faptului ca serviciile au fost efectiv prestate – societatea a beneficiat de serviciile de inchiriere in perioada respectiva, chiar daca factura de regularizare a primit-o in anul urmator.

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 05 octombrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor