Speta: Bunuri pentru testare

Speta: Bunuri pentru testare

Avem de analizat situatia unei firme care importa marfa, iar o parte merge la testare. Ulterior, bunurile respective nu pot fi vandute. Ce documente trebuie intocmite pentru aceste marfuri care pleaca de la gestiune la compartimentul achizitii care nu are gestiune pentru marfa folosita pentru testare? Cheltuiala este deductibila fiscal?

Ca document de transfer intre gestiuni se poate utilize BON DE PREDARE, TRANSFER, RESTITUIRE (Cod 14-3-3A).

Potrivit prevederilor din Norma specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile prezentate in Anexa nr.2 din OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, in cazul utilizarii ca bon de transfer intre doua gestiuni aflate in incinta unitatii , acesta serveste ca:

– dispozitie de transfer a valorilor materiale de la o gestiune la alta in incinta unitatii;
– document justificativ pentru scadere din gestiunea predatorului si de incarcare in gestiunea primitorului.
Se intocmeste in doua exemplare, pe masura ce se efectueaza transferul, de catre persoana care dispune transferul, care semneaza la rubrica corespunzatoare.
Transferul se efectueaza numai intre gestiuni din incinta aceleiasi unitati. In cazul gestiunilor dispersate teritorial se intocmeste Aviz de insotire a marfii (cod 14-3-6A).
Circula:
– la magazia predatoare pentru eliberarea cantitatilor prevazute, semnandu-se de predare de catre gestionar (ambele exemplare);
– la delegatul magaziei primitoare care semneaza de primire pe exemplarul 1 si retine exemplarul 2;
– la compartimentul financiar-contabil, ambele exemplare, care, dupa confruntarea lor, stau la baza efectuarii inregistrarilor in evidenta magaziilor.

Se arhiveaza la compartimentul financiar -contabil (ambele exemplare).

Pe bonul respectiv, puteti sa mentionati marfa eliberata pentru testare.

Cat priveste deductibilitate cheltuielilor cu aceste bunuri , la art. .21 alin. (1) din Codul fiscal se precizeaza ca pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Conform art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, se includ in cheltuielile de reclama si publicitate si valoarea bunurilor acordate in cadrul unor promotii, bunuri acordate in scopul stimularii vanzarii, mostre, bunuri pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor;
Asadar, in masura in care se poate demonstra ca cheltuiala cu testarea bunurilor respective sunt in scopul obtinerii de venituri impozabile respectiv a stimularii vanzariilor, sunt considerate cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 09 octombrie 2015

Leave a Reply