Speta: Asociat renunta la dividende

Speta: Asociat renunta la dividende

In speta de azi avem o societate in care avem doi asociati. Unul dintre asociati renunta la dividendele care i se cuvin prin AGA in care se mentioneaza ca asociatul X transfera dividendele sale catre asociatul Y. Vom vedea cum se procedeaza corect.

In activitatea practica, dar si in abordarile teoretice, s-a statornicit ideea ca dividendele se platesc asociatiilor proportional cu cota de participare la capitalul social. Dividendele se platesc asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Ele se platesc in termenul stabilit de catre adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 8 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intarziere, la nivelul dobanzii legale.

„Legea interzice asa-numitele clauze leonine, adica acele intelegeri care favorizeaza unii asociati in detrimentul celorlalti”, si „Art. 1513 din Codul civil arata ca este nul contractul de societate prin care un asociat isi stipuleaza totalitatea castigurilor. De asemenea, este nul si contractul prin care s-a convenit ca unul sau mai multi asociati sa fie scutiti sa participe la pierderi”.

Clauzele leonine, adica acele intelegeri care favorizeaza unii asociati in detrimentul celorlalti, invocate, nu au nimic comun cu acordul de vointa, liber exprimat, al unor asociati, care singuri stabilesc asupra modului de repartizare a dividendelor in alte cote decat cele de participare la capitalul social.

Atat timp cat partile din actul constitutiv al unei societati comerciale isi exprima liber acordul lor de vointa, hotararea de a repartiza dividendele in alte cote decat cele de participare la capitalul social, iar legea permite acest lucru [a se vedea art. 67 alin (1) din Legea nr. 31/1990], nu se poate pune problema unor „intelegeri care favorizeaza unii asociati in detrimentul celorlalti”, a invocarii „clauzelor leonine”.

La fel de gresit se invoca si art. 1513 din Codul civil (vechi) in interzicerea repartizarii dividendelor intre asociati in alte cote decat cele de participare la capitalul social intrucat: prin asemenea intelegeri contractuale nu se stipuleaza ca un asociat isi insuseste totalitatea castigurilor, si nici faptul ca unul sau mai multi asociati sunt scutiti sa participe la pierderi. Prin nici un contract de societate nu se precizeaza nici faptul ca un asociat sa-si insuseasca 100% dividendele, cum tot asa de bine nu sunt inscrise clauze prin care sa se prevada ca unul sau mai muti asociati sa fie scutiti sa participe la pierderi.

Asadar, atata timp cat unul dintre asociati nu-si aroga 100% dividende, consideram ca nu este contrar legii ca alt asociat sa primeasca dividende mai multe decat cota de detinere in cadrul societatii, daca asa au convenit in actul constitutiv sau in hotararea AGA.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 19 ianuarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor