Speta: Anulare vanzare de catre instanta

Speta: Anulare vanzare de catre instanta

Vom vedea cum se inregistreaza in contabilitatea vanzatorului suma reprezentand pretul unui bun (inclusiv TVA) pentru care instanta a anulat vanzarea si a dispus sa nu se restituie pretul cumparatorului, acest fiind de rea- credinta (art 83 din Legea 85/2006).

Avem o societate care a efectuat o vanzare de bunuri. Societatea a incasat pretul marfii si ulterior instanta anuleaza vanzarea. Decide restituirea marfurilor dar nu decide restituirea pretului incasat de la cumparator.

Din punct de vedere fiscal  si in special din punctul de vedere al TVA consideram ca aceasta situatie este reglementata de art. 138 lit. b din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:

„Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;”.

Astfel, societatea va emite o factura de stornare pe care o va trimite cumparatorului conform art. 159 alin. (2) din Codul fiscal.

Daca decizia instantei se refera la o vanzare efectuata in exercitiul anterior, inregistrarile contabile sunt:

1174 „Rezultatul reportat – corectarea erorilor contabile” = 4111 „Clienti” cu valoarea pretului fara TVA;

4111 „Clienti” = 4427 „TVA colectata” cu suma pe minus aferenta TVA.

Repunerea pe stoc a marfurilor se realizeaza prin articolul contabil:

371 „Marfuri” = 1174 „Rezultatul reportat – corectarea erorilor contabile” cu valoarea costului initial de achizitie al marfurilor.

S-a utilizat in exemplul nostru rezultatul reportat deoarece se necesita respectarea principiului independentei exercitiilor.

Inchiderea contului 4111 „Clienti” se va efectua prin articolul contabil:

4111 „Clienti” = 758 „Alte venituri din operatii de gestiune” pe seama rezultatului curent deoarece nasterea acestui venit se realizeaza la data hotararii judecatoresti.

Daca vanzarea are loc in acelasi exercitiu cu hotararea judecatoreasca de anulare a tranzactiei, in monografia de mai sus vom folosi contul 607 „Cheltuieli cu marfurile” si 707 „Venituri din marfuri”, dupa cum se impune.

Nota: din punctul de vedere al TVA, societatea va inregistra aceasta tranzactie la data emiterii facturii, declarand stornarea in decontul de TVA 300 si in declaratia 394 iar daca aceste tranzactii sunt aferente perioadei anterioare se necesita corectarea impozitului pe profit aferent anului la care s-a efectuat livrarea initiala.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 05 martie 2015

Leave a Reply