Speta: Ajustare clienti in insolventa
Avem situatia in care, la sfarsitul anului 2014, o societatee inregistreaza ajustari pentru deprecierea creantelor de la clienti intrati in insolventa. Pentru ca la data de 31.12.2014 nu era indeplinita conditia referitoare la depasirea cu 270 de zile de la data scadentei cheltuielile au fost considerate integral nedeductibile fiscal. Tinand cont de faptul ca pana la sfarsitul anului 2015 nu s-a incasat nimic din creantele respective si conditia referitoare la scadenta acum este indeplinita, stabilim daca se pot deduce fiscal sub forma elementelor similare cheltuielilor 30% din valoarea acestora.
„Norme metodologice ART. 22 c)
53. Creantele asupra clientilor reprezinta sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, lucrari executate si servicii prestate, pe baza de facturi, inregistrate dupa 1 ianuarie 2004 si neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei.
Diminuarea sau anularea ajustarilor se efectueaza prin trecerea acestora pe venituri in cazul incasarii creantei, proportional cu valoarea incasata sau inregistrarea acesteia pe cheltuieli.
In cazul creantelor in valuta, ajustarea este deductibila la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora. Valoarea ajustarilor pentru creante asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori. Procentele prevazute la art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, aplicate asupra creantelor inregistrate incepand cu anii fiscali 2004, 2005 si, respectiv, 2006, nu se recalculeaza.
Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de ajustare constituita potrivit art. 22 din Codul fiscal”.
In concluzie, se pot deduce ajustarile in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 07 martie 2016