Speta: Ajustare baza impozabila in caz de faliment client
In cazuri de faliment si plan de reorganizare conform reglementarilor legale se precizeaza ca ajustarea bazei de impozitare se efectueaza prin emiterea unei facturi cu semnul minus. In cazul privind inregistrarile contabile pentru ajustarea TVA se sugereaza inregistrarea contabila:
4111/4118 = 4427 storno. Insa, facura are si baza generatoare de TVA cu semnul minus si care nu este evidentiata.
Vom vedea astfel daca operatiunea de mai sus nu poate fi evidentiata in Jurnalul de vanzari pentru diminuarea TVA pentru ca nu este inregistrata si baza, precum si pe ce rand al decontului de TVA se evidentiaza aceasta diminuare avand in vedere ca nu are si baza.
Exista si baza impozabila, altminteri nu ar exista nicio ajustare daca baza impozabila ar fi zero. De fapt, conform art. 287 lit. d din Codul fiscal se procedeaza la ajustarea/diminuarea bazei impozabile a TVA (si, implicit, a TVA) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
Factura de stornare/diminuare a bazei impozabile se emite cu baza impozabila in minus, fara insa a se transmite beneficiarului, dupa cum se prevede la art. 330 alin. 2 din Codul fiscal.
Faptul ca s-a exemplificat inregistrarea contabila numai pentru TVA nu inseamna ca operatiunea de ajustare nu are baza impozabila, ci ca nu s-a prezentat toata succesiunea de note contabile (trecerea la clienti incerti ori in litigiu 4118 = 4111, inregistrarea ajustarilor pentru deprecierea creantelor-clienti 6814 = 491 etc.).
Factura de stornare, prin care s-a diminuat baza impozabila a TVA in caz de insolventa se inregistreaza in jurnalul de vanzari si la rd. 3 din decontul de TVA 300.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 30 septembrie 2016