Speta: Achizitii administrator

In situatia de mai jos, pornim de la cazul in care administratorul firmei face achizitii personale diverse (alimente, haine, medicamente etc.) pe numele firmei, astfel ca vom vedea cum se inregistreaza corect aceste facturi in contabilitate si care este tratamentul fiscal. Mentionam ca administratorul are si calitatea de salariat al firmei.
Vom verifica daca sunt corecte inregistrarile:
6588.neded=401
6588.neded=4426
In al doilea rand, vom vedea cum se trateaza aceleasi tipuri de cheltuieli daca nu sunt facute in beneficiul administratorului, ci al unor terte persoane.
Din punct de vedere contabil, cheltuielile trebuiesc inregistrate in contabilitate dupa natura acestora, utilizand planul de conturi adoptat prin OMFP 3055/2009 privind contabilitatea armonizata cu directivele europene.
Observam ca aceste cheltuieli reprezinta decontarea unor bunuri si servicii utilizate in scop personal de administratorul sociatatii, astfel ca taxa pe valoarea adaugata de la achizitia acestora nu poate fi dedusa, avand in vedere prevederile de la art. 145 din Codul fiscal. Desigur, aceasta taxa pe valoarea adaugata va reprezenta o componenta a costului de achizitia conform pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea cu modificari ulterioare.
Avand in vedere aceste aspecte, observam ca aceste bunuri pot fi incadrate din punct de vedere contabil in categoria achizitiilor de stocuri „Alte materiale consumabile” pentru care va recomandam sa utilizati un analitic distinct in scopul urmaririlor cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
Inregistrari contabile:
3028 „Alte materiale consumabile” = 401 „Furnizori” cu valoarea achizitiilor exclusiv TVA;
4426 „TVA deductibila”/ 4428 „TVA neexigibila” = 401 „Furnizori” cu valoarea TVA, in functie de sistemul de TVA utilizat;
3028 „Alte materiale consumabile” = 4426 „TVA deductibila”/ 4428 „TVA neexigibila” cu valoarea TVA.
6028 „Cheltuieli cu alte materiale consumabile” = 3028 „Alte materiale consumabile” cu valoarea achizitiilor inclusiv TVA.
Pentru detalierea tratamentului fiscal trebuie sa stabilim ce calitate primeaza in contul persoanei fizice, respectiv calitatea de salariat sau calitatea de administrator. Din pacate legea nu a introdus niciun criteriu de clasificare insa in mod evident calitatea de salariat primeaza pornind de la prezumtia ca persoana fizica isi doreste si functia de salariat, avand in vedere ca putea sa isi desfasoare activitatea de administrator fara sa fie salariat.
Din punctul de vedere al cheltuielii, consideram ca aceste sume sunt deductibile in procentul de 2% din fondul de salarii in cadrul cheltuielilor sociale, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal. Amintim faptul ca prevederile din normele de aplicare dau dreptul la deducerea si altor cheltuieli decat cele enumerate in mod expres de Codul fiscal, cu conditia existentei unui acord intre angajator si salariat, acord sub forma contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca.
Prin urmare, tratamentul fiscal al bunurilor decontate la societate este tratamentul fiscal al unor bunuri ce reprezinta avantaje in natura, conform art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
Aceste sume sunt si in sfera asigurarilor sociale, conform art. 296^4 alin. (1) lit. u din Codul fiscal. Practic, aceste sume se impoziteaza similar salariilor achitate in bani.
In ceea ce priveste a doua sectiune a intrebarii, daca bunurile primite de terte persoane (medicamente pentru un batran, alimente cumparate pentru ajutorarea oamenilor nevoiasi) sunt primite dupa decontarea acestoa de catre un salariat, tratamentul fiscal amintit anterior nu se modifica deoarece nu are relevanta la impozitare utilizarea bunurilor de catre salariat, ulterior decontarii de la sociatate.
Prin urmare, ca si metoda de optimizare fiscala, va recomandam sa utilizati procedura sponsorizarii, procedura prin care cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit dar diminueaza plata impozitului pe profit in procentul de 3 la mie din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din impozitul pe profit, conform art. 20 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal.
Se necesita intocmirea unui contract de sponsorizare in forma scrisa avand in vedere prevederile din Legea 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificari. Va rugam sa analizati posibilele cazuri particulare privind sponsorizarea persoanelor fizice sau a persoanelor juridice prevazute de aceasta lege.
Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro
Data aparitiei: 01 august 2014