Speta: Achizitie teren si cladire demolabila

Speta: Achizitie teren si cladire demolabila

Speta de azi are ca obiect o societate care face o achizitie de la o persoana fizica. Este vorba despre o cladire destinata demolarii in prima faza, cu teren aferent cu mult mai mare decat amprenta la sol a cladirii. Pe suprafata rezultata dupa demolare se va construi cu un antreprenor general, un ansamblu de locuinte destinate vanzarii. Care este inregistrarea contabila pentru achizitia cladirii si terenului?

In opinia noastra achizitia terenului si a cladirii care se vor demola in vederea efectuarii unei investitii destinate vanzarii, se va incadra, din punct de vedere contabil la categoria “stocuri”, conform OMFP 1802/2014 –pct. 199

“199. – Urmatoarele constituie exemple de elemente care nu sunt investitii imobiliare:

– proprietatile imobiliare detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii sau in procesul de constructie ori de amenajare in vederea unei astfel de vanzari, de exemplu, proprietatile imobiliare dobandite cu scopul exclusiv de a fi cedate ulterior, in viitorul apropiat, sau cu scopul de a fi amenajate si revandute. Acestea reprezinta, din punct de vedere contabil, stocuri;”

Astfel, conform acestor prevederi, terenul si cladirea care se va demola, se va inregistra in contabilitate la categoria Stocuri – cont 302 – la valoarea de vanzare, astfel:

302 = 401

Ulterior cand se va realiza constructia blocului, se va trece pe cheltuiala, si vor intra in valoarea constructiei care se va vinde.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 22 iunie 2015

Leave a Reply