Speta: Achizitie marfuri din China si vanzare in UE

Speta: Achizitie marfuri din China si vanzare in UE

Avem o societate platitoare de TVA, care va achizitiona produse din China pentru a le vinde catre o tara din Uniunea Europeana. SRL-ul va trimite marfa direct in Germania, fara a mai trece prin Romania. Cum trebuie evidentiata vanzarea din punct de vedere al TVA, cine va efectua operatiunile de vama si care sunt documentele necesare (de transport, de facturare etc.)?

Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european, conform art. 277 alin. (1) din Codul fiscal. Astfel, importul se considera operatiune impozabila in Germania.
Nu se efectueaza nicio livrare locala, ori intracomunitara, de bunuri din Romania, deoarece bunurile nu se gasesc in Romania pentru a fi transportate/expediate din Romania. Prin urmare, nici operatiunea de livrare nu este impozabila in Romania.
Intrucat nu exista operatiuni impozabile in Romania, nu exista implicatii TVA, deci acelasi tratament se aplica si pentru o societate platitoare de TVA si pentru o societate neplatitoare de TVA.
Inregistrarile contabile sunt:
– achizitia marfurilor din China:
371/357    =    401
– inregistrarea costurilor ce cad in sarcina societatii din Romania, in functie de conditiile de livrare convenite se includ in costul marfurilor achizitionate:
371/357    =    401
– livrarea marfii clientului din UE:
4111        =     707
– descarcarea din gestiune a marfii vandute:
607         =     371/357
Pentru operatiunile consemnate in facturile de achizitie si de livrare, se aplica cursul BNR de la data facturilor. Pentru inregistrarea in contabilitate a operatiunilor se utilizeaza cursul BNR valabil la data operatiunii.
Operatiunile se declara in decontul de TVA la randul 28, in cazul achizitiilor, si randul 3, in cazul vanzarilor.
Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii este obligatia importatorului, conform art. 309 din Codul fiscal.
Conform punctului 82 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator.
Aceleasi prevederi exista probabil si in legislatia statului membru al clientului, deci calitatea de importator o are clientul din Germania.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 16 iulie 2018

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor