Speta: Achizitie intracomunitara societate neplatitoare de TVA

Speta: Achizitie intracomunitara societate neplatitoare de TVA

Avem o societate neplatitoare de TVA care achizitioneaza din Spania de la o societate cu cod valid de TVA implanturi dentare.

Intrebari:

Ce obligatii declarative are societatea din Romania si cine datoreaza TVA?

In acest sens societatea din Romania trebuie sa solicite cod de TVA conform art. 317 pentru achizitii intracomunitare si sa achite TVA in Romania sau furnizorul din Spania ii va factura cu TVA?

Achizitia are o valoare de pana in 10.000 euro.”

Raspuns:
Conform art.268 alin.(4) lit.a) si b) Cod fiscal, achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate de o persoana juridica neimpozabila a caror valoare totala nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, respectiv 34.000 lei (curs BNR la data aderarii) nu reprezinta operatiuni impozabile din punct de vedere al TVA.

Astfel, societatea romaneasca, neinregistrata ca si platitor TVA, care achizitioneaza de la o societate spaniola implanturi dentare in limita a 34.000 lei, echivalentul a 10.000 euro, nu are obligatia sa obtina cod valid TVA in scopul desfasurarii de operatiunii intracomunitare.

Societatea spaniola va emite factura cu TVA mentionata, iar societatea romaneasca va inregistra costul de achizitie a implanturilor dentare cu valoarea totala a facturii, inclusiv taxa pe valoarea adaugata inscrisa in factura (cota alicabila in Spania).

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 27 martie 2017

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor