Speta: Achizitie intracomunitara facturata din SUA

Speta: Achizitie intracomunitara facturata din SUA

Avem situatia unei companii X inregistrate in scopuri de TVA in Romania care a incheiat cu o companie Y din SUA un contract de livrare bunuri, conditia de livrare fiind CIF Bucuresti Otopeni.

Bunurile s-au produs si s-au livrat din Italia. Factura pentru livrare s-a emis de catre compania Y inregistrata in SUA – expeditor fiind compania Y din SUA, iar beneficiar compania X din Romania. Pe factura se mentioneaza ca bunurile sunt de origine Italia fara sa se mentioneze si producatorul din Italia.

Firma Y din SUA nu este inregistrata in scopuri de TVA in Italia. Pe documentul CMR intocmit pentru transportul bunurilor din Italia in Romania este inscris la expeditor numele firmei Y din SUA, la beneficiar este trecut numele firmei X din Romania iar la locul de incarcare este trecuta localitatea din Italia de unde s-au expediat bunurile

Care este tratamentul fiscal ce se aplica in acest caz si cum se raporteaza operatiunea in D300 si D390 (daca este cazul)?

Potrivit art. 273 alin (1) si art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri cu locul achizitiei in Romania. Persoana obligata la plata taxei prin aplicarea mecanismului de taxare inversa este persoana impozabila din Romania.

„ART. 273 – Achizitiile intracomunitare de bunuri

(1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Norme metodologice

 10. (1) In sensul art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, daca in statul membru din care incepe expedierea sau transportul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, intr-un alt stat membru are loc o achizitie intracomunitara de bunuri in functie de locul acestei operatiuni stabilit conform prevederilor art. 276 din Codul fiscal.”

„ART. 276 – Locul achizitiei intracomunitare de bunuri

(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Norme metodologice:

13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In cazul in care, conform art. 276 alin. (2) din Codul fiscal, cumparatorul furnizeaza un cod de inregistrare in scopuri de TVA dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, se aplica reteaua de siguranta, respectiv achizitia intracomunitara se considera ca are loc si in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.”

In decontul de tva, veti declara achizitia la randul 7 „Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata tva (taxare inversa)” si la randul 20 „Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 18 si 19 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata tva (taxare inversa)”

Furnizorul este considerat persoana impozabila fiind cumparator revanzator al bunurilor. Situatia in care furnizorul nu comunica un cod valid de tva, dar are loc o achizitie intracomunitara de bunuri este prevazuta in OPANAF 591/03.02.2016 privind aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” si operatiunea se declara in 390 conform instructiunilor de mai jos:

„OPANAF 591/03.02.2016 NOTE: 1. Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel:
Coloana „Tara” – codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara. Coloana „Cod operator intracomunitar” – nu se va inscrie nimic.

Coloana „Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar” – se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.
Coloana „Tipul operatiunii” – se va inscrie „A”.”

In noul formular 394, prevazut de OPANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, veti declara operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene

„Instructiuni OPANAF nr. 3769/2015:

F. Rezumat declaratie privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene
6. numarul total al facturilor primite pentru achizitiile de bunuri si servicii pentru care se aplica taxarea inversa;
7. valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii pentru care se aplica taxarea inversa si valoarea totala a TVA aferenta acestora defalcate pe cote de TVA.”

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 28 martie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor