Speta: Achizitie imobil – locuinta vs investitie

Speta: Achizitie imobil – locuinta vs investitie

Pentru o societate care doreste sa achizitioneze un apartament de la o institutie de credit care va emite o factura cu TVA de 24%, vom vedea care va fi regimul TVA si al amortizarii in cazul in care acest apartament este utilizat de administrator ca locuinta.

De asemenea, vom vedea cum se procedeaza in cazul in care apartamentul e achizitionat ca investitie.

Achizitie apartament:   

%    =    404
212
4426
Amortizare apartament:    681 = 281.
Evidentiere cheltuieli cu intretinerea si utilitatile :    611,605,628 = 401/5311
TVA se va deduce integral la achizitia apartamentului.
Cheltuielile ulterioare cu intretinerea apartamentului se vor deduce in functie de utilizarea sa :

Daca este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice (adica ori in scopuri administrative , ori pentru a obtine venituri din inchiriere de exemplu) se vor deduce TVA, cheltuielile de intretinere  si cheltuiala cu amortizarea 100%.

Daca este utilizat ca locuinta de serviciu (ceea ce este tot o investitie) veti deduce TVA integral iar pentru cheltuieli se vor aplica prevederile art. 21, alin.(3), litera l):

„l) cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate in localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%;”

Daca ulterior achizitionarii – dupa ce s-a dedus TVA la achizitie – se va vinde de exemplu sau inchiria apartamentul fara sa se colecteze TVA (sau vom avea una din situatiile prevazuta la art. 149, alin. (4)), avem obligatia sa ajustam TVA dedus la achizitie conform art. 149 din Codul fiscal.

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 13 iunie 2014

Leave a Reply